Ротенбург об дер Таубер

Герб на града

200px-Wappen_von_Rothenburg_ob_der_Tauber.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта може да видите тук.


Ротенбург об дер Таубер е известен като най-добре запазеният средновековен град в Европа, който ежегодно привлича множество туристи от всички кътчета на света. Тесните улички и очарователни площади сякаш не са се променили от времето на кмета Нуш, който спасява града от разрушение по време на Тридесетгодишната война, като печели прочутия облог “Майсторското надпиване”. През 1631г. Ротенбург се предава на императорската армия, предвождана от генерал Тили, който се заканил да срине града до основи. Генералът обаче, опитвайки от местното вино, се хванал на облог, че ако някой успее да изпие един бокал с вино /с вместимост около 3.2 литра/ на екс, ще пощади града. Бившият кмет Нуш се справил с нелекото предизвикателство и Ротенбург бил спасен. В Ротенбург действат строги правила за съхранение на градската среда. Не е позволено дори слагане на съвременни табели на магазини, които биха накърнили средновековния облик.

rothenburg-o-d-t

Първото укрепление на това място над река Таубер е построено преди хиляда години. На неговото място днес се намира днешната крепостна градина. Градът се разраства по блатото на изток, защитено от крепостна стена, която отдавна е разрушена. През 1300г. градът просперира и жителите му забогатяват. През този период е издигната втора крепостна стена с дължина от 2 километра и половина, с кули и стражева пътека, по която може да се мине и днес. След Тридесетгодишната война градът запада и за щастие на днешните туристи запазва тогавашния си облик. Дори и днес голяма част от местните жители живеят като селяни, водят животните си на паша в полето и ги прибират вечерта.

През 19 век градът е открит от художниците Карл Шпицвег и Лудвиг Рихтер, които черпят вдъхновение тук. Чак до началото на ХХ век времето спира, до появата на първите богати американци. Те откриват Ротенбург като мястото, отговарящо на приказните им представи ала Братя Грим за Германия. Градът е прототипът за царството във филма на Дисни “Снежанка и седемте джуджета”. Заможни британция, пътуващи на юг към Швейцария и Италия, също се отбиват в града и местните разбират, че бъдещето е в туризма.

17071338076_0a341fc4f8_k

В самият център на града се издига пазарният площад, на който се издига великолепното ренесансово здание на Кметството. Изморените туристи често се спират на стълбите му, за да си отдъхнат. От кулата на Кметството се разкрива и най-хубавата гледка към града. В северната част на площада се намира пивницата, отличаваща се с красив бароков фронтон. Днес там се събират градските съветници. Декорирана е с три часовника, от които на кръгъл час няколко пъти на ден се появяват фигурите на Тили и Нуш и представят историческия им сблъсък. Недалеч се намира и най-красивата църква в Ротенбург – Санкт-Якоби.

В града може да се види музеят на криминалистиката, в който са изложени много различни разновидности на уреди за мъчения на хора, използвани в годините на мрачното Средновековие предимно за изтезания на жени, обвинени във вещерство. В музея на криминалистиката могат да се видят опозоряващи маски с формата на свинска зурла или хоботи, девствени пояси, столове с метални шипове. В Ротенбург об дер Таубер може да се види също така музеят на императорския град, където са събрани разнообразни предмети, създадени от местни творци. Този музей се разполага в сградата на стар женски манастир. Там е изложен и легендарният бокал от историята за Майсторското надпиване.

de11accd2c8bafbaa47befa874f0cf50

Разходете се по Хернгасе, където се намират едни от на-хубавите стари къщи. На мястото на някогашния замък има красив парк, от който се разкриват красиви гледки към долината на река Таубер. На юг от пазарния площад е Шмидгасе, където може да бъде видяна Къщата на майстора, отличаваща се със стъпаловиден фронтон. На втория и етаж са поставени статуи, олицетворяващи седемте добродетели, а над и седемте смъртни гряха.

Резервирайте своя престой в Ротенбург об дер Таубер тук: