Световна култура и франконско вино

Герб на града

500px-Wappen_von_Wuerzburg.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Вюрцбург е идеална комбинация между история, култура и висококачествено вино. Градът е живописно разположен на двата бряга на река Майн и се отличава с оживена атмосфера и увличащ чар. Вюрцбург е известен и като център на лозарството във Франкония и не на последно място като град, прочут с изключителните си забележителности.

shutterstock_483237931На снимката: изглед към крепостта Мариенберг /източник на снимката: Shutterstock.com/

Основан през 10 век, дълго време градът е резиденция на епископи. Той е известен с Резиденцията, считана за един от най-добрите барокови дворци в Европа. Вюрцбург също така е дом на една от най-старите църкви в Германия, построена през 8-ти век на мястото на бивш езически храм. Една от най-известните му забележителности е крепостта Мариенберг, която сега заобикаля църквата.

Историята на града започва с построяването на църква на мястото, на което се съхраняват мощите на Свети Килиян. Ирландският мисионер умира като мъченик след като влиза в конфликт след като влиза в конфликт с местния управник. По-късно Вюрцбург става център на кралството, познато като Франкония. През 19 век Наполеон слива Франкония с Бавария, която управлява града и до днес. Градът е силно засегнат по време на 20-минутна бомбардировъчна акция през 1945 г., която унищожи около 80% от сградите на града. Голяма част от града е възстановена, макар и не толкова строго вярна на оригиналната му архитектура, както някои други исторически немски общности. Всеки, който желае да посети този град, за да изучи историческите си архитектурни структури, трябва да бъде подготвен да види реставрираните сгради, разположени до няколко следвоенни модернистични къщи.

DSC08762-1На снимката: епископската резиденция;

Стар резидентски град на епископите и млад университетски град – Вюрцбург е град на барока с южен чар и франконски уют. Прекрасната архитектурата от различни епохи определят облика на Вюрцбург, изкуството, културата и франконското вино са част от живота на града и създават атмосфера, която може да се усети с всички сетива. След като близо 300г. живеят в крепостта Мариенберг /Marienberg/, издигаща се високо над западния бряг на река Майн, принцовете епископи решават да си построен нов, по-голям дом. Новият дворец е проектиран от виртуозният архитект Балтазар Нойман. Построена между 1722г. и 1744г., великолепната Резиденция е един от най-грандиозните барокови постройки в Германия. Влизайки в централното крило, няма как да не забележите зрелищното стълбище, украсено с най-големите в света фрески, дело на художника Джовани Батиста Тиепо. В Тронната зала художникът надминал себе си, превръщайки я в магическо място.

shutterstock_764087026 shutterstock_27149293
На снимките: част от интериора на епископската резиденция: източник на снимките: Shutterstock.com/

Романската катедрала на запад от Резиденцията е разрушена през 1945г., но впоследствие е възстановена. В нея се намират гробовете на Шьонборн – най-известните и екстравагантни принцове епископи. Още от далеч двете издигащи се високо кули на катедралата Ноймюнстер /Neumünster/ показват пътя към града. Изградена през 1040 г. от епископ Бруно с общата си дължина от 105 м тя е четвъртата по големина романска катедрала в Германия.

Недалеч се намира централният пазарен площад – Марктплац /Marktplatz/. На него се издига прекрасната Къща на соколите /Haus zim Falken/, пищно декорирана в стил рококо, както и великолепната Мариенкапеле /Marienkapelle/, построена в готически стил. Мариенкапеле е параклис, посветен на Богородица. Построен е на мястото на стар еврейски квартал, който бил изгорен през 1349г., след като евреите били обвинени, че са донесли чумната епидемия в града.

Старият мост /Alte Mainbrücke/ е великолепна конструкция, облицована с барокови статуи на светци. Той води от стария град към кварталите на левия бряг на река Майн. От моста посетителите могат да видят старите кранове, инсталирани през 1773 г., за да помогнат за разтоварването на кораби. Акценти от левия бряг на града под крепостта Мариенберг са енорийската църква “Св. Буркард” от 11 век и Портата Букард /Burkarder Tor/, прекрасна стара градска порта, построена през 1680 г., която е входът на тунела само за пешеходци и велосипеди, свързващ два стари квартала.

DSC08842 DSC08845

На снимката: Ноймюнстер;

Не пропускайте да се качите до крепостта Мариенберг /Marienberg/  – първата резиденция на принцовете епископи. От терасата му се разкрива великолепна гледка към града и реката. Вътре се намира църквата Мариенкирхе /Marienkirche/ и Регоналният музей, притежаващ най-голямата сбирка от творби на прочутия резбар и скулптор Тилман Рименшнайдер.

Едно важно откритие, а именно на рентгеновите лъчи, се е състояло се във Вюрцбург, и може би на пръв поглед може би не се вписва в културния облик на града. На втори поглед обаче – да, защото откритието на Вилхелм Конрад Рьонтген служи за анализ и опазване на безброй произведения на изкуството. Запазената в оригинал лаборатория на Рьонтген може да бъде посетена.

DSC08816 DSC08820На снимката: Старият мост;

Северната част на Стария град на Вюрцбург е идеално място за дегустация на продуктите на франсконските лозя и особено на изтънчения ризлинг, носител на множество награди, който се продава в извити бутилки с формата на капка – Боксбойтел /Bocksbeutel/. Дали формата на бутилката е заета от класическата манерка, не се знае точно, но тя има едно голямо предимство – не може да се търкулне и да я загубите. Традиционни кръчми и винарни с регионална франконска кухня, но и международни ресторанти от висока класа можете да видите навсякъде в града. Ясно е, че тук ще си поръчате Боксбойтел, иначе все едно, че не сте били във Вюрцбург.

Повече снимки от Вюрцбург може да разгледате в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой във Вюрцбург тук:

Places in Вюрцбург

Find More