Крепостта Мариенберг

Високо над бреговете на река Майн във Вюрцбург се издига крепостта Мариенберг. Коронован от масивната крепост, която някога е била седалището на принцовете епископи от средата на 13-и век до построяването на Епископската резиденция, хълмът някога е бил мястото, на което се издигала крепост от бронзовата епоха. Около 704г. тук е била издигната църква, а през 13-ти век са конструирани първите каменни укрепления. Крепостната стена около Мариенберг е добавена по-късно, през 1482г.. В самото начало на 17 век, около 1600 година Юлий Ехтер предприема мащабна реконструкция на крепостта, в резултат на което Мариенберг се превръща в едно забележително ренесансово произведение на архитектурното изкуство.

DSC08816

През 1631г. Вюрцбург е превзет от шведа Густав Адолф. Той поставя началото на сериозна реконструкция на Мариенберг, в резултат на която крепостта придобива облика на бароков дворец. Красивите градини също са дело на Адолф. В продължение на повече от 500 години в крепостта се подвизават различните принцове- епископи на този немски район. Това се променя едва след като е построена през 1744 година Епископската резиденция. Тогава князете преместват своето седалище в нея.


shutterstock_483237931На снимката: изглед към крепостта Мариенберг /източник на снимката: Shutterstock.com/

Днес крепостта Мариенберг е историческият символ на цял Вюрцбург. На красивия хълм около Мариенберг се отглеждат първокласни лозови масиви, което е практика от векове насам. Там се намират още църквата Мариенкирхе /Marienkirche/, Сградата на принцовете /Princes’ Building/ и Регионалният музей, притежаващ най-голямата сбирка от творби на прочутия резбар и скулптор Тилман Рименшнайдер. От терасата на крепостта се разкрива великолепна гледка към града и реката.

Масивната четириетажна кула Машикули, построена през 1724-1729 г. от Балтасар Нойман, пази южния фланг на крепостта. Над три нива за тежка артилерия е поставена платформа за стрелба. В допълнение към нормалните прорези има още 21 вертикални отвора, които са наклонени надолу: това са “Maschikulis”, от които кулата получава своето име. Кулата е украсена с герба на принц епископ Кристоф Франц фон Хутен, произведение от 1727г. на Якоб ван дер Оверва. Над тях има бюст на Свети Непомук.

Контакти

Адрес: Festung Marienberg, 97082 Würzburg
Телефон: 0931 35517-50

Резервирайте своя престой във Вюрцбург тук:

Information

Find More