Епископската резиденция

Епископската резиденция във Вюрцбург е великолепен бароков дворец, определян като един от най-големите и най-красивите в цяла Германия. След като близо 300г. живеят в крепостта Мариенберг /Marienberg/, издигаща се високо над западния бряг на река Майн, принцовете епископи решават да си построен нов, по-голям дом. Новият дворец е проектиран от виртуозният архитект Балтазар Нойман. Построен е между 1722г. и 1744г. Резиденцията във Вюрцбург е заобиколена от прекрасни градини, а целият комплекс е завещан от принц-епископ Франц Лотар, както и Фридрих Карл фон Шонборн, под чиито патронаж преминава строителството. Резиденцията във Вюрцбург е дело на цяла плеада от интернационален екип архитекти и художници, скулптори, и строители, които работят под ръководството на Балтазар Нойман. Резиденцията във Вюрцбург е толкова изящна и величествена, че дори има прякор – “Прекрасния дом на енорийските свещеници в Европа” даден от Наполеон.

DSC08741На снимката: епископската резиденция;

Строителите на Епископската Резиденция черпили вдъхновение от други архитектурни шедьоври, простиращи се от Виена до Париж, от Генуа и Венеция до Амстердам. Сградата олицетворявала постиженията на западната архитектура по онова време, френската архитектура на замъка, виенския барок, религиозната и светска архитектура на северна Италия и е синтез на удивителна универсалност на изкуството. Влизайки в централното крило, няма как да не забележите зрелищното стълбище, украсено с най-големите в света фрески, дело на художника Джовани Батиста Тиепо. В Тронната зала художникът надминал себе си, превръщайки я в магическо място. На 16 март 1945 г., само няколко седмици преди края на Втората световна война, опустошително въздушно нападение унищожава 90% от стария град на Вюрцбург. Резиденцията била почти изпепелена. От тавана огънят се разпространил по дървени тавани и подове, а цялото обзавеждане и стенни облицовки били погълнати от пламъците. Само “сърцето” на Резиденцията, вестибюла, Гардън Хол, Бялата зала, стълбище и императорска зала с фрески на Тиеполо били спасени. До този момент по реконструкцията и реставрацията на Кралската резиденция във Вюрцбург са хвърлени около 20 милиона евро.


DSC08762-1 DSC08733На снимката: епископската резиденция;

Основни акценти в Резиденцията

Стълбището

За разлика от стърчащите стълбища на средновековните замъци и по-сложните, но все още пространствено ограничени стълбища на ренесансови дворци, стълбището в бароковата ера все повече се превръща в приемна стая със значителна великолепие. Под неабсолютен свод, шедьовър на строителството с максимална височина 23 метра, който се простира на площ от 18 х 30 метра, Балтазар Нойман инсталира стълбище с три полета и амбулатория.

shutterstock_107800952(1)На снимката: стълбището /източник на снимката: Shutterstock.com/

Джовани Батиста Тиеполо, поканен специално от Венеция за целта, украсява свода през 1752г.-1753г., създавайки най-голямата таванна стенопис, създавана някога. С голяма артистична чувствителност той изобразява екзотичните, вълшебни светове на континентите Америка, Азия и Африка, олицетворени от царски женски фигури. Акцент в композицията е алегорията на Европа със съдът на Вюрцбург. Картината, която е около 600 квадратни метра, се слива в едно цяло с небето, обитавано от древните богове в центъра.

Императорската зала

Императорската зала е кулминацията на последователност от великолепни стаи, започващи от вестибюла – Гардън хол, Стълбището и Бялата зала. В ръцете на архитекта Балтасар Нойман, тази зала с нейните двадесет, почти 9 метрови полу-колони от червеникав мрамор и голям овален купол, бива превърната а в най-прекрасната и внушителна стая в Епископската резиденция на Вюрцбург. Трите таванни фрески от Джовани Батиста Тиеполо, пресъздават политическата история на епископското княжество във Вюрцбург в контекста на империята по времето на император Фридрих Барбароса. Картините над вратите са дело на сина на Тиеполо – Джовани Доменико и показват сцени от живота на императорите на древния свят. Антонио Боси създава четирите фигури от гипс “Нептун”, “Джуно”, “Флора” и “Аполон” в стените на късите страни на залата.

shutterstock_764087026На снимката: императорската зала /източник на снимката: Shutterstock.com/

Бялата зала

Безцветната украса на Бялата зала, завършена през 1744г. – 1745г., е проектирана в контраст с лъскавите цветове на фреските на стълбището и блестящата златна, ахатна и лилава цветова схема на императорската зала. Гипсовите декорации на Антонио Боси се открояват на бледо сив фон. Само няколко детайла са подчертани с деликатни цветове. Сенките на релефите създават нюанси на бяло и сиво. Само за няколко месеца Антонио Боси покрива огромната площ на високия свод с изключителна декорация.

shutterstock_764087023На снимката: бялата зала /източник на снимката: Shutterstock.com/

Епископската резиденцията на Вюрцбург не е само работа на творците, но също така и на многобройните си собственици, които осигурили финансовите сграда за създаването й. Тези собственици са графовете на Шьонборн. Заради своята невероятна барокова архитектура Резиденцията във Вюрцбург е достоен съперник на шедьоври като замъка Шонбрун във Виена и парижкия Версай. Признание за огромното архитектурно и историческо богатство, което представлява резиденцията е включването й в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1981 година. Целият комплекс във Вюрцбург е заобиколен от невероятно добре аранжиран парк с красиви и шарени цветни лехи, поддържани храсти и дървета.

Контакти

Адрес:Residenzplatz 2, Tor B, 97070 Würzburg
Телефон:
+49 931 35517-0
Факс:+49 931 35517-25
Емейл: sgvwuerzburg@bsv.bayern.de

Резервирайте своя престой във Вюрцбург тук:

Information

Find More