Гимараеш

Герб на града

GMR

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да откриете тук.


Гимараеш е съблазнителен средновековен град. Намира се в северозападна Португалия, на 50 км. от Порто и 22 км. от Брага. Гимараеш често е определян като “люлката на португалската нация”. Именно тук през 12 век Алфонсу Енрикеш, наследник на графство Портукале, прогонва маврите и се самообявява за крал.

shutterstock_729943057На снимката: историческият център на Гимараеш /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Историческият център в района, който е бил в рамките на градските стени на Гимараеш, е свързан с формирането и идентичността на Португалия и е класифициран като обект на световното наследство въз основа на оригиналността и автентичността, прилагани при неговото възстановяване. Градът все още има хармонично, добре запазено наследство, което се забелязва в грациозните железни веранди, гранитните балкони и портици, имения, арки, свързващи тесните улички, тротоарни плочи, изгладени от времето, кули и манастири. За момент можете да си представите, че сте в средновековна обстановка, където благородниците строят своите къщи, като къщата на Мота Прего, двореците Вила Флор и Турал, както и много други, които придават на Гимараеш уникална  атмосфера.

shutterstock_661409572На снимката: църквата Носа Сеньора да Консолашау /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Забележителности

Най-подходящата отправна точка за обиколна из Гимараеш е централният площад “Ларго да Оливейра”, отделен от съседния площад “Сантяго” с красива пешеходна аркада. На Ларго да Оливейра цари истинска средновековна атмосфера. Заобиколен от износени калдъръмени улички и тежки гранитни фасади, древният площад е историческият център на стария Гимараеш. Някои от най-известните туристически атракции в града са разположени около красивите аркади на площада. Една от тях е църквата “Носа Сеньора да Оливейра” /Igreja de Nossa Senhora da Oliveira/. Този бивш манастир, основан от Афонсу Енрикеш през 12 век, стои на мястото на предишен манастир, построен 200 години по-рано. Голяма част от оригиналната структура е разрушена, а църквата, както изглежда днес, е до голяма степен изградена през 16-ти век.

DSC04495

DSC04502

В тихата обител днес се помещава Музеят на Алберто Сампайо /Museu de Alberto Sampaio/. В него са изложени множество църковни съкровища, сред които скулптури на средновековни гробници. В музея може да разгледате и една от най-богатите колекции на сребърни изделия в Португалия.

Пред църквата се намира Падрао до Саладо /Padrão do Salado/, готически храм от 14-ти век, който защитава кръст. Паметникът отбелязва мястото, където през 13-ти век се пресажда маслиново дърво, за да се осигурява олтарната лампа с масло.

DSC04496

Може би най-интересната забележителност в Гимараеш е Дворецът на графовете на Браганса. Разположен в историческия център на град Гимараеш, близо до известния му замък, дворецът е величествена сграда, построена през 15-ти век, конфигурирана като една от най-красивите сгради на това невероятно за Португалия време. Дворецът на херцозите на Браганса е построен от крал Афонсу, първият херцог на Браганса, в бургундски стил, отразявайки неговите архитектурни вкусове, придобити по време на множеството му пътувания из Европа. Сградата е с централен двор и има четири кули, по една във всеки от четирите ъгъла. Това са четирите тела, които са конструирани около централния двор, около който е организиран животът на двореца.

DSC04567 DSC04569

През 16 век дворецът е почти разрушен. Именно тогава дворът бива преместен. През 30-те години на 20 век дворецът бива реконструиран и възстановен във вида, в който е бил през 15 век – с внушителни размери, огромни камини и здрави гранитни стени. Персийски килими, гоблени от Обюсон, порцелан от Източните Индии, масивни сандъци, инкрустирани шкафове и калаени съдове подсилват кралската атмосфера.

DSC04527 DSC04556

Срещу дворецът на графовете на Браганса се намира замъкът на Гимараеш. Присъствието на замък предизвиква вълнуващата смесица от легенди, поезия и героизъм, заобикаляща началото на португалската история. На този Монте Ларго (Широкият хълм) – наричан alpis latitus в латинските документи от онова време – за първи път се заражда ядрото на бъдещата нация на Португалия.

Около 968 г., Мумадона, графинята на Галисия,заповядва на това място да се построи замък, където населението може да потърси убежище от постоянните атаки на викингите, пристигнали по море от северната част на Европа, и мюсюлманите, атакуващи от юг. След като поема управлението на провинцията, известна като Портукаленс от свекъра си, Алфонсу VI от Леон, граф Хенри нарежда още една по-голяма и по-солидна конструкция да бъде построена. Това поставя началото на масивната отбранителна структура, която днес можем да видим, доминирана от площад, който стои между четирите кули.

shutterstock_709233217На снимката: замъкът на Гимараеш /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Замъкът е тясно свързан с военната история на кралството посредством различните битки, които Афонсу Енрикеш води срещу братовчед си Алфонсо VII, крал на Леон, през 1127 г., за да се освободи от васалната зависимост.  До края на 14-ти век в замъка Гимараеш са водени много героични битки в защита на целостта на новосформираното кралство Португалия, чиято независимост беше заплашена от серия династични спорове с Кастилия. С появата на новите форми на артилерия, замъкът Гимараеш, както и много други по онова време, стана свидетел на началото на края на дните на славата. Изоставен от опустошенията на времето, замъкът е възстановен до предишното си величие и красота през първата половина на 20-ти век.

shutterstock_758870233 shutterstock_762146440На снимката: връх Пена /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В покрайнините на града се издига планината Сера де Санта Катарина с най-високия си връх Пеня. Кабинковата въжена линия може да ви изкачи до там, за да се насладите на красивата природа и гледките отвисоко.

Повече снимки от Гимараеш може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Гимараеш тук: