Остров Корфу

Гърция е известна в цял свят със своите острови – над 6 000 на брой, от които обаче населени са едва 227. Повечето гръцки острови се радват на лазурни води, чисти плажове и китни градчета в бяло и синьо. Изборът кой от тях да посетите никак не е лесен!

Остров Корфу е сред най-красивите и известни гръцки острови. Поради силната му историческа връзка с Европа, Корфу е сред първите острови, на които започва активното развитие на туризъм. Разположен в северозападната част на страната, Корфу носи космополитно усещане, съчетано с традиционен характер. С течение на времето островът може да се е променил, но все още можем да почувстваме духа на далечното му славно минало. Неговото богато мултикултурно наследство, историческите му паметници, зашеметяващият му природен пейзаж, кристално чистите му води и отличното му време през цялата година обясняват защо Корфу е една от най-предпочитаните средиземноморски дестинации.


Корфу (Керкира), за разлика от останалата част от Гърция, никога не попада под османското потисничество. Поради последователното управление на венецианците, французите и британците през вековете, островът е станал основно част от западния, а не от леванския свят. Неговата култура има силно влияние: тук е основан първият гръцки университет (Йонийската академия), първият филхармоничен оркестър и първото училище за изящни изкуства.

Град Корфу (Керкира) се една от най-важните и красиви островни столици в средиземноморския регион. Поради стратегическото си разположение между Йонийско и Адриатическо море, Корфу винаги е бил точка на конфликт. От 750 г. пр. н. е. нататък много жители и завоеватели (като римляните, византийците, венецианците, готите, англичаните и французите) са оставили своя отпечатък на острова и особено в град Корфу. Градът служи като административен и търговски център на острова и също така е идеалното място за контрол на търговията и военните пътища. Така че, за никаква изненада, големи и вдъхващи страхопочитание замъци са били построени на върха на два от най-големите хълмове в града от анжуйците през 13 век, въпреки че крепостите се свързват предимно с венецианците. Скоро, под венецианското управление, са построени нови крепости и заедно с тези нови по-дебели защити градът става почти непроницаем. Архитектурната им естетика оставя културна следа в град Корфу, като Кампиело и Нобиле Театро ди Сан Джакомо (в който сега се помещава кметството) са отлични примери за това.

След като Венецианската република се разпадна, Наполеон е този, който стъпва на Корфу за няколко години, достатъчно, за да създаде още по-привлекателни гледки и улици, докато британците които идват след него, оставят аристократичен и неокласически привкус след себе си, с грандиозни произведения на изкуството и дворци, като двореца на Св. Михаил и Св. Георги.

Около средата на 19-ти век Корфу става част от гръцката независима държава. Но по време на Инцидента в Корфу през 1923 г. и Втората световна война голяма част (около една четвърт) от града е заличена поради последователни бомбардировки. Това, което остава здраво, все още е културна забележителност на Средиземно море и глобална туристическа атракция, а ЮНЕСКО вписа град Корфу като обект на световното наследство през 2007 г.

Дворецът Ахилион е идеално разположен в живописното село Гастури. Този великолепен дворец е построен през 1890 г. изключително за Елизабет (Сиси), бившата императрица на Австрия. Дворецът е служил за лятно убежище на императрицата. За съжаление, императрицата Сиси умира по доста трагичен начин, когато е брутално убита през 1898 г. в Женева и дворецът е изоставен до 1907 г., когато беше закупен от кайзер Вилхелм II от Германия.

Дворецът е разположен на място с хипнотизираща красота с крайбрежието на Корфу. Легендата разказва, че императрицата се влюбила в Корфу толкова много, че в крайна сметка решила да построи резиденция, която да нарече своя. Дворецът се намира на мястото, където се е намирало имението на известния философ Петрос Арменис Враилас.

Императрица Сиси също била пленена и поразена от древногръцките легенди и митология. Неин любимец бил Ахил, в чиято чест тя посветила двореца. Градината на двореца е пълна с доста артистично изваяни статуи от пантеона на гръцките богове и богини, което създава една наистина митична обстановка.

По времето, когато дворецът е бил зает от кайзера, се казва, че той е премахнал великолепните статуи на Ахил и допълнително е построил Къщата на рицарите с единствената причина да разположи своя батальон на Корфу. Дори градината на двореца е преустроена според прищевките и фантазиите на кайзера. След Втората световна война дворецът получава статут на обществена сграда.

Посетителите на двореца могат да се възхитят на изящната стенопис, разположена точно до рецепцията, която доста артистично изобразява Ахил, носещ мъртвото тяло на Хектор. Популярността на двореца Ахилион идва и от факта, че известният филм за Джеймс Бонд „Само за твоите очи“ е заснет в този великолепен дворец.

Канони с църквата Панагия Влахерна отдолу и Мишият остров (Понтикониси) са най-известните и фотографирани места на Корфу. Канони всъщност е квартал на град Корфу, само на няколко километра от центъра на града. Взема името си от старо оръдие, което стои на върха на хълма. Този хълм е буйно зелен и има много луксозни хотели и местни жилища.

Няколко стъпала се спускат по хълма от Канони и отвеждат до малката църква Панагия Влахерна. Тесен 300-метров проход свързва острова с църквата. Построен през 17 век, този прекрасен параклис има впечатляващ дърворезбован иконостас и красиви стенописи вътре. Покривът е с червени керемиди, а над входа на портата има висока камбанария.

Рибарските лодки тръгват често от църквата и отиват до легендарния Мищи остров, само на 5 минути с лодка. Този тучен зелен остров получи това име поради малкия си размер. Според митологията този скалист остров е корабът на Одисей, който е бил убит с камъни от бог Посейдон. В центъра на Мишия остров се намира църквата Пантократор от 13-ти век.

На върха на хълма в Канони има две кафенета с невероятна гледка към църквата Влахерна, морето и Мишия остров. Там се намира и летището на Корфу.

На зелен хълм над плажа на Палеокастрица, в северозападната част на Корфу, има голям манастирски комплекс, посветен на Панагия (Дева Мария) на Палеокастрица. Този манастир доминира в целия регион. Построен на върха на отдалечен хълм, от него се открива прекрасна гледка към острова и морето. Този византийски манастир датира от 1228 г., но сегашният комплекс, килиите на монасите и дворът датират от 18 век. В манастира има малък църковен музей с редки византийски икони, свещени книги и други реликви. Вътре в манастира работи традиционна преса за зехтин. Пътят до манастира минава през гора от маслинови дървета и кипариси.

Остров Корфу е идеална дестинация за всеки човек, който иска да изживее незабравима почивка.