Националният археологически музей

Националният археологически музей на Атина съдържа една от най-богатите колекции на древногръцко изкуство в света. Това е и най-известният музей в цяла Гърция, често наричан от жителите на Атина просто „музеят”.

national_archaelogical_museum

Сградата е построена на няколко етапа в периода между 1866г. и 1889г. Първо е издигнато западното крило, след това северното и най-накрая – южното. Голяма част от средствата за построяването на музея са осигурени от Деметриос и Николаос Вернардикис.. Земята е дарена от Елени Тосица. Главен архитект на сградата е Панагис Калкос. Тя е в нео-класически стил, който съответства на класическия стил на артефактите, който съхранява.


1athen-poseidon (1)

Музеят представя няколко постоянни експозиции, които ще ви потопят в света на Омировата Илиада, ще ви разкажат за историята на древна Микена, ще ви докоснат до достиженията на цивилизациите, населявали в миналото територията на днешна Гърция. В неговите 48 зали са изложени над 30 000 древни обекти. Сред тях се откроява прословутата маска на Агамемнон, изработена изцяло от злато. Предмети от историята на древен Египет и Кипър също са част от постоянните експозиции на музея.

MaskOfAgamemnon

Адрес: Patission 44

Information

Find More