Делфи

Местоположението на града спрямо останалите гръцки градове можете да видите тук.

Делфи се свързва предимно с известното древно светилище и оракула на бог Аполон. Всъщност, днешен Делфи включва в себе си както археологически комплекс, така и модерен град, разположени на югозападния склон на планината Парнас. Модерният Делфи се намира непосредствено на запад от археологическия комплекс и това го прави популярна и желана туристическа дестинация. През него минава главния път, свързващ градовете Амфиса, Итеа и Арахова. Там има много хотели, къщи за гости, таверни и барове. Населението му е едва няколко хиляди души.

9255892244_0f05d075ae_h


Делфи е бил водещ религиозен център в Древна Гърция. Светилището е най-почитаното в цялото Средиземноморие. В Делфи има храмове на богове, централен от които е този на Аполон, стадион, театър и съкровищници на гръцките полиси, които са съхранявали даровете за бога. Според гръцката митология комплекс Делфи е мястото на Делфийския Оракул – Пития, който е оракул в класическият гръцки свят. Чудовищният змей Питон пазел извор. Това било мястото на което трябвало да се извършват пророчествата. Аполон убил Питон и от там дошло името му Аполон Пинтийски. Това поставило началото на Пинтийските игри, които са предшественици на днешните Олимпийски игри.От 6 век пр. Хр. тук се провеждат Питийските игри, включващи музикални и спортни състезания. Днес руините на Делфи са туристически обект и част от списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

9255892536_35434e9259_h

Основните забележителности на Делфи са Археологическият музей и Гимназиумът. Гимназиумът представлява здание за тренировка на състезатели в публични игри. В Делфи може да разгледате и Толос /Tholos/ – светилището на Атина Палада. То представлява кръгла сграда, която е конструирана през 380 – 360 година преди Христа. Състои се от 20 Дорийски и 10 Коринтски колони.

Places in Делфи

Find More