Бялата кула

Бялата кула на Солун днес е един от символите от града. Тя е била една от трите кули, които са издигали на морската стена на града. Самата стена и другите две кули са разрушени от османските турци през 1867г.

Бялата кула не винаги е била известна с това име и не винаги е била бяла. По време на османската власт тя е наричана „Кървавата кула” поради многобройните екзекуции, които били провеждани в нея. Когато през 1912г. Гърция успява да си върне Солун, кулата е изцяло променени. Гърците я белосват, дават и ново име и я превръщат в емблема на града. През годините кулата е изпълнявала различни функции – по време на Първата Световна Война е служела като команден център, по-късно е била склад за археологически находки и дори метеорологична обсерватория.

27840944672_209c0542b5_k


Днес бялата кула се намира на края на крайбрежана улица Никис (Победа) и е отворена за посетители. В нея можете да видите интересни документи, артефакти и мултимедия, свързани с развитието на Солун през годините. От върха й, който се издига на 34м. височина и до който се стига по 120 метрова вита стълба, се разкрива прекрасна гледка към залива.

Адрес: Leoforos Nikis

Information

Find More