Синята лагуна

Геотермалният рай на Исландия

Синята лагуна е една от най-популярните забележителности на Исландия и това въобще не е изненадващо. Красивата млечно-синя вода не прилича на нищо друго, което може да бъде видяно, и прави рязък контраст с околното черно поле от изстинала лава и неговия сив мъх.

Лагуната е разположена на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия, регион, известен със своите безплодни пейзажи и конусовиден вулкани. Той е само на 15 минути път с кола от международното летище Кефлавик и на около 30 минути път с кола от столицата Рейкявик. Това го прави перфектната първа спирка при пристигането ви в Исландия или последната спирка преди да напуснете страната. Благодарение на отличното си местоположение, успокояващи води и богатото подхранване на кожата, Синята лагуна бързо се превръща в най-посещаваната атракция на Исландия, съперничеща само на забележителностите по така наречения Златния кръг и Северното Сияние.

20190205_130802-2


Подпомогната от световноизвестни медии, като National Geographic, който я нарежда сред  25-те чудеса на света, и Condé Nast Traveler, който я определя като един от топ 10 курорти в света – Синята Лагуна придобива световна известност. В действителност, Синята лагуна вече е станала толкова популярна, че за да стигне до там, ще трябва да резервирате вашето посещение дни или дори седмици предварително.

Бързи факти за Синята Лагуна

  • Синята Лагуна е отворена целогодишно
  • Таксата за участие е от 6100 ISK за възрастни: https://www.bluelagoon.is/blue-lagoon-spa/prices-and-packages/experience-packages/. Можете да избирате между няколко видове билети.
  • Възрастовата граница е 2 години, а входът е безплатен за деца от 2 до 13 години.
  • Предварителната резервация е задължителна, дни или седмици предварително.
  • Най-доброто време за посещение е вечер, за да се насладите на полунощното слънце през лятото или на Северното сияние през зимата.
  • Средната температура на водата е 39 ° C (102 ° F) през цялата година.
  • Синята лагуна не е естествена, а създадена през 1976 година.
  • Топлата морска вода е богата на минерали като силициев диоксид, които правят чудеса за вашата кожа.
  • Водата в Синята Лагуна се обновява напълно на всеки 48 часа.

received_1948108791969172

Както споменахме, историята на Синята Лагуна датира от 1976г., когато се е образувала до геотермалната централа Свартсенги /Svartsengi/. Нейното създаване е свързано с Исландската служба по регионално отопление. Противно на убеждението на много хора, лагуната не е естествен горещ извор, а басейн, създаден от изкуствена структура. Всъщност това са отпадъчни води от централата, която пробива за пара и топла вода. Години наред тези изкуствено създадени басейни с топла вода остават неизползвани. Но постепенно местните жители започват да се къпят в тях и установяват лековитото влияние на водата върху човешката кожа. Не бива обаче да се притеснявате. Водата е напълно чиста и не съдържа никакви химикали, само естествени минерали, които са се оказали много добри за кожата на хората. Тъй като водата непрекъснато се влива в лагуната, цялата вода се обновява за 48 часа, като се уверява, че остава чиста.

Първите обществени бани тук са отворени през 1987 г. и са предназначени за хора с кожни проблеми. Първите съоръжения за къпане са били оскъдни, състоящи се само от няколко душа и малък бял пясъчен плаж, и се намирали точно до геотермалната централа. Тези съоръжения днес са известни като „старата синя лагуна“, тъй като през 1999 г. цялата територия е претърпява трансформация.

received_1763183080449841

В Исландия има богата култура на къпане, с множество плувни басейни в цялата страна, както и много природни горещи извори. Ето защо на местните хора не им отнело много време преди да започнат да се тълпят тук, особено имайки предвид краткото разстояние от столицата.

Синята лагуна бързо се превръща в една от най-посещаваните атракции в Исландия, посещавана от местни и чуждестранни гости. В трансформацията от 1999 г. лагуната е преместена далеч от геотермалната централа и са построени модерни съоръжения – съблекални, кафене, хотел, ресторант и магазин, където е възможно да се купуват специализирани и луксозни козметични изделия.  В действителност, Синята лагуна непрекъснато става все по-голяма и по-голяма и наскоро е увеличена от 5 000 квадратни метра на 8,700 квадратни метра. Синята Лагуна днес е спа център от световна класа, отворен за стотици хиляди гости всяка година