Пестум /Paestum/ е наистина очарователно място с особена атмосфера, задължителна спирка в Кампания. Намира се на юг от полуостров Соренто и крайбрежието на Амалфи, на около 80 км. от Неапол. Върху една плоска крайбрежна равнина, която Пърси Шели определя като „неизразимо величествена“, се намират някои от най-великолепните антични руини в света, и вероятно най-старите.

Пестум /Paestum/ e археологичен град, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Основан е от древните гърци под името Посейдония /град на Посейдон или Нептун/ през 6 век пр.н.е. През 273г. пр.н.е. Пестум е превзет от римляните и става част от Римската империя. През 9 век, след опустошително нападение от сарацините, градът е изоставен. Той е преоткрит едва през 18 век, когато при работи, свързани с прокарването на нов път, част от внушителните му храмове биват извадени на бял свят. Днес Пестум се е утвърдил като един от най-интересните и добре запазени археологически комплекси на територията на Италия.

shutterstock_564513793На снимката: храмът на Атина /източник: Shutterstock/;


Най-драматичните забележителности, довели до преоткриването на обекта, са трите дорийски храма – Храмът на Нептун, Храмът на Хера и Храмът на Церера. Без покриви, но все още стоящи, те са сред най-големите археологически паметници в Италия. Най-малкият от трите, издигащ се на нисък хълм, е посветен на Атина, макар да е известен като Храмът на Церера. Този храм по-късно станал християнска църква. Най-старата от сградите, храмът Хера, се намира в другия край на комплекса. Недалеч е най-внушителният и добре запазен храм – този, посветен на Нептун (или Посейдон). Той е считан за един от най-добрите оцелели примери за гръцки храм. Представлява сграда, заобиколена от стъпала и колонада с величествени измерения. Макар покривът му е да рухнал, фронтоните и орнаментите дават добра представа за това как храмът е изглеждал в миналото.

Археологическият комплекс обаче не се изчерпва с храмовете. Обширната зона, която е отворена за обществеността, включва обществени сгради, римски форум и амфитеатър, павирани пътища и руини на жилищни сгради. Пътеките се поддържат чисти, но високи треви и цветя прикриват много от ниските стени и зидария. Посетителите могат да си проправят път през обрасли места, за да се насладят на живописни гледки и разпръснати, полуразкрити римски и гръцки останки. Най-интригуващото място е “Херун”. Смята се, че то представлява символична гробница на основателя на града или на някой митичен герой. В каменна камера, датираща от шести век пр.н.е., археолозите откриват множество предмети, сред които големи, красиви вази, съдържащи мед, които сега са изложени в музея.

shutterstock_441289819На снимката: храмът на Нептун /източник: Shutterstock/;

Историческият музей се намира точно срещу археологическия обект. Изложбените зали се простират на няколко етажа, затова е необходимо време, за да се види всичко, което е на изложено. В музея се помещават части от фронтон, декорация и скулптури от археологическия район и от други близки обекти, предимно от гръцката епоха, а някои показват ясна връзка с етруските произведения на изкуството от централна Италия. Музеят съдържа също картини и гробни предмети от гробници в и около Пестум. Най-известният от тях е фреската от “Гробницата на водолаза”, забележителна странност, датираща от от 480 г.пр.Хр.. Това е единствената съществуваща стенопис от гръцка гробница и показва просто изображение на единствен човек, който се гмурва във вода. Други гробници в музея датират от Луканийската епоха и показват сцени на бой, лов и празнуване.

Ако посещавате Пестум и се интересувате от историята на обекта, струва си да вземете наръчник или да закупите такъв на място. В храма има двуезични информационни табла, които помагат на по-любознателните.

Резервирайте своя престой в района на Пестум тук:

Information

Find More