Градините на Вила Мелци се разпростират по протежението на брега на езерото Комо и се вписват хармонично в хълмистия пейзаж на полуостров Беладжио. 

shutterstock_152975651

На снимката: вила Мелци, застена откъм езерото Комо /източник: Shutterstock/;


Архитектурният комплекс се състои от вила, параклис и оранжерия. Този изящен шедьовър в неокласически стил  е реализиран между 1808г. и 1810г. от архитекта Джакондо Албертоли. Вила Мелци и прекрасните й градини са били създадени за Франческо Мелци д’Ерил, херцог на Лоди, заместник-председател на Република Италия по времето на Наполеон, а след това Главен канцлер. “Слабостта” на Мелци към неокласическия стил идва именно от Наполеонова Франция. В такава среда, обогатена с паметници, артефакти (сред които венецианска гондола транспортирани до Беладжио, по изричното желание на Наполеон, и две скъпоценни египетски статуи), редки екзотични растения, жив плет на камелии, насаждения с азалии и гигантски рододендрони, на вила, параклиса и оранжерията представляват ансамбъл, в който неокласическият стил достига един от най-високите върхове.

 12615548_911457422264652_5318066095997102285_o

Вилата е декорирана и обзаведена от някои от най-известните художници на онова време, заедно с Джокондо Албертоли, който е автор на голяма част от мебелите и вътрешните декорации. Освен него, следва да се споменат художниците Андреа Апиани и Джузепе Боси, скулпторите Антонио Канова и Помпео Маркези. Днес в сградата, която за съжаление е затворена за посетители, все още се съхраняват множество изящни мебели в трапезарията, в библиотеката, запазена е и красивата декорация на тавана на Залата на честта. Фасадата на вилата е проста, но обогатена с красиво двойно стълбище, както и голяма полукръгла тераса украсени със статуи на Мелеагро и Аполон, дело на Гилермо дела Порта.

12615510_911458972264497_232614729847767424_o

Не можете да пропуснете красивите градини на вилата проектирани от ботаника Луиджи Вилореси, в сътрудничество с архитект Луиджи Каноника, които са създадени с изграждането на големи подпорни стени, които ги разделят на няколко части, всяка от които със свои собствени характеристики и украсена с антични статуи. Оста на градината се простира нагоре по склона от езерото до висока точка над вилата. Тя се пресича от множество криволичещи пътеки. Под дърветата, издигащите се покрай брега и покрай точките, на които пътеките се пресичат, са разположени египетски скулптури и римски статуи, подсилващи романтичната атмосфера в градината. В градината са засадени множество екзотични дървета. Очарователно е японската езерото с водни лилии, заобиколено от японски клен и кедрови дървета. През април и май можете да се полюбувате на азалиите и рододендроните. Цялата тази красота е описана от Стендал в книгата му “Рим, Неапол, Флоренция “от 1817г.

shutterstock_447743608

На снимката: част от градината на вила Мелци /източник: Shutterstock/;

Вилата е бил посещавана от редица забележителни хора, сред които австрийския император Фердинанд I, заедно със съпругата си Мария-Анна Савойска. Известният композитор и пианист-виртуоз – Франц Лист също е бил чест посетител на вилата. Някои казват, че иманно там е написал едно от най-известните си произведения – симфонията Данте.

Адрес:Via Lungolario Manzoni, 22021 Bellagio C;

Резервирайте своя престой в на езерото Комо тук:

Information

Find More