"Не е нужно една красива градина да бъде голяма, но тя трябва да бъде въплъщението на една мечта, въпреки че е голяма само няколко квадратни метра и се намира на балкона"

Градините на Вила Таранто са създадени от капитан Нейл Мак Ърчарн. През 1931г. той закупува имот, наречен “Ла Крочета”, с идеята да го трансформира в английска градина, която да му напомня за родната Шотландия. Тази задача се оказала трудна, тъй като за целта екзотични растения трябвало да бъдат адаптирани към местния климат. Ърчарн посвещава 9 години от живота си на осъществяването на тази своя мечта. Желаейки трудът му да бъде продължен дори след смъртта му, капитанът предоставя градините на италианската държава.

DSC06072-2

От 1952г. градините са отворени за посещения от април до октомври и са посещавани от над 150 000 души годишно. Една от най-забележителните части от градината са терасовидните градини и водопади, басейните с водни лилии и лотоси, декоративните фонтани и напоителната система, която черпи вода директно от езерото. Всяка година от 25 април до 1 май се провежда седмицата на лалето и тогава хиляди луковици разцъфват. От пролетта до есента винаги има цветя в разцвет, с “специални събития” за някои видове, които са особено ефектен на времето си: лале седмицата е през април, далии цъфтят между юли и октомври.


DSC06090

Паркът на Вила Таранто с право е наречен ботаническа градина. Той е невероятен и до днес блести с изящество и великолепие, благодарение на отдадеността на Капитан Мак Ърчарн и италианската държава. Тъй като той не е имал наследници, решил да подари цялото си имущество на италианската държава, в замяна на разрешение да бъде погребан в мавзолея, който сега стои в средата на парка.

Вила Таранто е една от най-важните ботанически градини в света, с хиляди вида дървета и цветя от всички краища на света, засадени хармонично върху площ от около 16 хектара. Невъзможно е с няколко думи да се отдаде дължимото на богатството на цвят, аромат и емоционално въздействие: евкалипт, азалии, рододендрони, магнолии, портвайн магнолии, кленове, камелии, далии, лалета, лотос, хортензии, десетки тропически растения (включително гигантската водна лилия Victoria Amazonica).

Адрес: Via Vittorio Veneto, 111, 28922 Verbania

Information

Find More