Портофино

"Пристанище на делфини"

Герб на града

350px-Portofino

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Кацнало на северозападното крайбрежие на Италия, Портофино е едно от най-завладяващите естествени пристанища на Средиземно море. Разположено е в провинция Генуа, заключено между Лигурско море и планинските вериги на Алпите. Името му идва от латинския израз „Portus Delfini”, който в превод означава „пристанище на делфини”. Макар че днес броят на дружелюбните бозайници, обитаващи Тигулския залив не е особено голям, то преди години, когато Портофино възниква като малко рибарското селище, тук е гъмжало от тях.

shutterstock_583259809На снимката: заливът на Портофино /източник: Shutterstock/;

В края на 19 век., малкото тогава рибарско селище започва да придобива популярност. След като се превръща в пристанище, редица чужди кораби започват да акостират в него. Първи откриват красотата на това кътче британците, а след тях и много други европейски аристократи, решили да потърсят бягство от забързаното си ежедневие и да се потопят в автентична италианска атмосфера. Сред тях са херцога и херцогинята на Уиндзор, Рекс Харисън, както и звездната филмова двойка Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър, която за първи път поставя Портофино в списъка на изключителните курорти. Някои от тях си купуват вили и започват да инвестират в изграждането на хотели и ресторанти. През средата на следващия век, туризмът заема мястото на риболова като основен начин за препитание. Днес Портофино вече се е утвърдил като любимо място за почивка на богатите и известните със спиращи дъха гледки и вкусна италианска кухня. Холивудски звезди, поп икони, модели, а и всички обикновени туристи идват в Портофино, за да вкусят от прочутата “Долче Вита”.

shutterstock_343589501На снимката: една от къщите в близост до Портофино /източник: Shutterstock/;

Пъстроцветни къщи се издигат терасовидно по склоновете на хълмовете. Кристално сините води са примамливи за любителите на подводното гмуркане. В случай, че се изморите да се излежавате на някой от плажовете на града, можете да разгледате някои от другите атракции, които той предлага. Сред тях са две красиви църкви и замъкът Браун, откъдето се разкрива гледка към целия залив. Манастира La Cervara е построен 1361 и в кулата му е бил затворен френският крал Франсоа I.

Естествено няма град без църква, а в Портофино, както вече споменахме, те са две. Църквата „Св. Мартин”, издигаща се в центъра на града, е типичен пример за древната римска архитектура. Построена е в края на Х в. Другата църква е църквата „Св. Георги”. Строителството й започва през XII в., но вследствие на множество нападения той бил разрушен и едва през 50-те години на ХХ в. той отново е реставриран.

shutterstock_608134127На снимката: църквата ‘Св.Георги” /източник: Shutterstock/;

Параклисът „Св. Мария Асунта” също е един от символите на града и се смята за свещено и лечебно място, в което безброй занаятчии, рибари и търговци са намирали покой от тревогите си. Построен е около 1300 г., в готически стил, с малки кули и две статуи на Исус Христос.

Но най-интересната атракция в курорта е статуята на Исус Христос, потопена на 17 метра под водата. Тя е творение на скулптура Гуидо Галети и поставена там през 1954 г., за защита на рибари и водолази. Фигурата изобразява Христос, насочил поглед към небето с вдигнати ръце.

Повече снимки от Портофино може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Портофино тук:

Places in Портофино

Find More  

Information

Find More