Торино

Магически и мистериозен

Герб на града:

 Torino-coat of arms

Местонахождението на града, както и подробна негова карта можете да откриете на следния линк.


Торино е четвъртият по големина град в Италия. Разположен е в северозападната част на страната и е столица на областта Пиемонт. Първите сведения за съществуването на града датират отпреди 2 400 г. Той е основан от келтското племе Таурини, от чието име произлиза и името на града. На италиански „торино” означава „малък бик”. Бикът и до днес е символ на града и стои на неговия флаг.

Торино се счита за вратата към италианските Алпи. С население от около 1 мил.души, той е четвъртият по големина град в страната след Рим, Милано и Неапол.

Освен важен индустриален център, Торино е и изключително интересен културен център, в който може да видите много – като се започне от следите от египетското влияние и се стигне до интригуващия Музея на киното. Футболът е една от най-големите страсти за Торино, като родно място на двата футболни клуба Ювентус и Торино.

Макар и не толкова популярна дестинация в Италия, Торино има какво да предложи на своите посетители. Емблематична за града сграда е Моне Антонелиана, висока цели 167 м. В нея днес се помещава музея на киното. При завършването й, тя е била най-високата сграда в света, изпреварвайки катедралата в Кьолн. В Торино можете да посетите и „Египетския музей”, в който се намира най-голямата колекция от египетски артефакти извън Египет. В града се съхранява известната плащеница на Исус, която пази очертанията на неговото тяло. На хълма над Торино се издига базиликата Суперга, където се намират гробовете на дуковете на Савой. От там се разкрива красива гледка към заснежените върхове на Алпите.

Places in Торино

Find More  

Information

Find More