Кралският дворец

Кралският дворец в Торино е разположен на обширния площад Пиаца Кастело. Този дворец е бил резиденция на династията Савой в продължение на два века, между 1646г. и 1865г.По време на управлението на Еминуел Филибер столицата на Италия е преместена в Торино. Владетелят започва активно да строи нови и пишни здания, които га отговарят на новото положение на града.

Кралският дворец се появява като резултат от тази кампания. През годините той е модернизиран и списъкът с имената, на творците, работили по него е дълъг. Входът му се пази от статуи на мистичните братя близнаци Кастор и Поликс. Според местна легенда те бдят и над границата между свещената и дяволската част на града. Самият дворец е пищно декориран. Из стаите са поставени китайски и японски вази. Гоблени с митологични мотиви могат да бъдат видяни на много места.Мебелите са изработени от утвърдени дърворезбари като Пиетро Пифети и Луиджи Приното. Масивно стълбище във формата на ножица, проектирано от Филипо Хуавара, свързва първия и втория етаж. Интересни зали са Залата на камарата и Танцовата зала.

Зад двореца има обширни градини, простиращи се на север. Те са любимо място на посетителите му. Създадени са по идея на френски архитект през 1697г.


Адрес:Piazzetta Reale 1;

Information

Find More