Герб на града

474px-ITA_Bozen-Bolzano_COA.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Болцано е най-голямата провинция в Италия, заемаща площ от около 7 400 кв.км. Нейната територия съвпада с историческата област Южен Тирол, известна на италиански като Трентино Алто Адидже.  Провинцията е автономна и се състои от 116 общини.

Административен център е едноименният град Болцано. Той има древна история, датираща от 7 век. Тогава в района на днешен Болцано се заселват баварски племена, които започват да обработват земята и постепенно облагородяват този планински край. До 1918 г. областта Трентино Алто Адидже е била част Австро-Унгарската империя. След края на Първата световна война, като последица от договора от Париж (1919),  областта се предава на Италия. Населението тогава съвсем обяснимо е било предимно немскоговорящо. През 20те години на 20 век Бенито Мусолини провежда активна политика на “италианизация”, заселвайки италианско население в областта. Някои училища с немски език дори биват затворени. Днес, както посочихме по-горе, областта е автономна. За разлика от почти всички други провинции в Италия, Южен Тирол се предоставя значително ниво на самоуправление, състоящ се от голям набор от изключителни законодателни правомощия и фискален режим, който позволява на провинцията да запазят 90% от всички събирани данъци.

11149531_10206579491658803_1444960306826108868_o

Красивата планинска област е родно място на множество италиански скиори, ски бегачи, състезатели по бобслей и други зимни спортове. Там е роден и великият алпинист Райнхолд Меснер. За себе си той казва, че нито е италианец, нито австриец, а просто е гражданин на тази географска област.

Днес Болцано се слави като градът с най-високо качество на живот в областта Трентино-Алто Адидже. След него се нарежда намиращия се на 50 км. югоизточно от него Тренто. Болцано е идеално място за туризъм. Той привлича вниманието с тесните си улички, изобилстващи от малки бистра и кафенета и красивите италиански Алпи. Любителите на шопинга също няма да останат разочаровани. В централната търговска част Виа дей Портичи те ще намерят едни от най-популярните световни и италиански марки, предлагащи дрехи, обувки, козметика и какво ли още не.

12377856_10206579490858783_3714131040337105762_o

 

Основната забележителност в града е катедралата, построена в романско-готически стил, която наскоро е реставрирана и блести с цялото си величие. Можете да посетите Археологическият музей на Алто Адидже в града и да разгледате изумителните мумифицирани останки от праисторическата легенда Йоци, известен като Ледения човек. Тялото му, което е намерено по време на археологически разкопки в ледник край границата в Австрия, е открито през 1991 г. и е доказано, че датира от хилядолетия.

Болцано може да бъде посетен по всяко време на годината в зависимост от това какви са личните ви желания. Той е еднакво красив и през лятото и през есента, таке че се съобразете спрямо личните ви желания и отпуски.

Places in Болцано

Find More  

Information

Find More