Замъкът Буонконсиглио

Замъкът Буонконсиглио е един от най-големите и важни архитектурни монументи в региона Трентино-Алто Адидже. Той е бил резиденция на епископите на Тренто от 13-ти век до края на 18-ти век. Състои се от поредица от сгради от различни епохи, оградени със стени и разположени малко по-високо, отколкото града.

shutterstock_561686992

На снимката: замъкът отвън /източник: Shutterstock/;


Кастелвекио /Castelvecchio/ е най-старата част, доминиран от внушителна цилиндрична кула; ренесансовия Палацо Магно /Magno Palazzo/ е изграден при разширяване, извършено през 16-ти век, докато бароковата Джунта Албертиана /Giunta Albertiana/ датира от края на 17-ти век. В южната част на комплекса се намира кулата Ауила /Torre Aquila/, където се намира прочутият Цикъл на месеците – една то най-впечатляващите живописни цикли на Късното Средновековие. Цикълът е забележителен със своя точен портрет на ландшафта, икономическите дейности, навиците и модата на Средновековно Трентино. Стените на кулата Флако /Torre del Falco/, построена в края на 16 век за изрисувани с ловни сцени, също рядък пример за немска пейзажна живопис в северната част на Италия. Интерес представляват и множеството стенописи, поръчани от епископите за украса на вътрешните стени на замъка. След края на управлението на епископите (1803г.) замъкът е бил използван като казарми. След възстановяването му през 1924 г., той е превърнат в национален музей, а от 1973г. е част от автономна провинция Тренто. 

 DSC06187

DSC06195

Кастелвекио, най-старата част от замъка, е построен през първата половина на 13 век върху каменист хълм, разположен срещу западната част на градските стени, в близост до река Адидже. Първоначално е служил като военна крепост. Дори днес могат да бъдат видяни свидетелства за първоначалната му функция – външните дялани камъни, изпълнявали защитна функция подобно на бойници, желязната готическа врата и входа, намиращ се над подвижен мост. Точно до Кастелвекио е построен Палацо Магно. Състои се от четири крила и е свързан с останалата част от замъка чрез изящен проход. Построен е по идея на Барнардо Клес, номиниран за кардинал през 1530г.

Адрес:Via Bernardo Clesio, 5 – Trento;

Information

Find More