Долината Фунес е област, намираща се в Южен Тирол, на около 30 км. от град Болцано. Състои се от три основни градчета – Тисо, Сан Пиетро и Санта Мадалена. Тук можете да се насладите на една спокойна почивка, сред красива природа и чист планински въздух.

DSC00941JPG

На входа на долината лежи идиличното селце Тисо /Tiso/. Оттук можете да се насладите на прекрасна панорамна гледка към Valle Isarco и Бресанон/Бриксен /Bressanone/Brixen/: от силните Цилерталски Алпи /Zillertal Alps/ към назъбените върхове Одъл /Odle/. В минералния музей на Тисо можете да се наследите на впечатляваща колекция от фосили и минерали. Всяка година в Тисо се провежда Фермерски фестивал, придружен с демонстрации на местни занаяти, вкусни традиционни специалитети и музика на живо.


DSC00956JPG

Сан Пиетро /San Pietro/ е основното градче в долината с население от около 630 души. Намира се на надморска височина от  1130 м. Слънчевият център на града е оформен около църквата, посветена на апостолите Петър и Павел. Сан Пиетро /San Pietro/ е идеален за нископланински преходи. От центъра лесно можете да стигнете до близкия водопад, просто следвайте указателен знак 31.

DSC00901JPG

Санта Мадалена се намира се задната част на долината, на 1339 м. надморска височина. Градчето има една 370 жители. Тук се издига един от символите на долината – църквата Санта Мадалена. Тази църква, заедно с планините Одъл /Odle/ на заден фон, е един от най-популярните фото мотиви на Доломитите.

Повече снимки от Долината Фунес можете да видите в нашата Галерия.