Статуята на Давид

Статуята на Давид е едно от най-известните произведения на Микеланджело. Истински шедьовър на ренесансовата скулптура, статуята е завършена през 1504г. Първоначално тя е трябвало да бъде поставена в ниша на една от трибуните на катедралата на Флоренция. След като била завършена обаче станало ясно, че е прекалено красива, за да бъде поставена толкова високо. Така било взето решение за скулптурата да се изгради основа и тя да бъде поставена пред сградата на правителството.

Обикновено Давид е изобразяван като победител, триумфиращ след поражението на Голиат. Микеланджело обаче възприема друг подход. Той изобразява Давид преди битката. Героят е напрегнат – не толкова физически, колкото психически. Прашката, която той носи на гърба си е едва забележима, което показва, че той дължи победата си не толкова на своята физическа сила, колкото на интелигентността си. По времето, когато статуята е завършена, Италианската република е още много млада. Флоренция се оказала заобиколена от много по-силни от нея врагове. Статуята се възприела от населението на града като символ на свободата и победата. Давид въплъщавал гнева и силата. Затова бил изобразен преди битката, но в готовност за нея.

shutterstock_535507282


На снимката: оригиналната статуя /източник: Shutterstock/;

Статуята на Давид се издига на 5, 17 метра височина и е изработена от единичен мраморен блок, добит от кариерите близо до град Карара. Близо три столетия статуята стои изложена на площад Синьория. През това време тя понася множество щети. По време на въстание през 1527г. ръката на Давид бива отчупена. Макар да е върната на мястото й, следите още личат. Скулптурата е засегната и при няколко непрофесионално проведени операции по неговото почистване. Върху нея дори е падала мълния. От 1973г. шедьовърът на Микеланджело е изложен в Художествената Академия, а на площада е поставено негово копие. Копието обаче също не остава незасегнато. През 1991г. един италианец неволно отчупва средния пръст на левия крак и се налага той да бъде реконструиран.

Адрес: Piazza Signoria;

Резервирайте своя престой във Флоренция тук: