Църквата "Сан Микеле ин Форо"

Малко църкви са така ослепителни на пръв поглед като “Сан Микеле ин форо”. “Сан Микеле ин Форо” е римокатолическа базилика в град Лука, Италия. Построена е върху древен римски форум. За пръв път се споменава за нея през 795 г., след което е възстановена през 1070 г. от папа Александър II. Посветена е на Архангел Михаил. Забележителна е фасадата на катедралата, с многобройни скулптури и инкрустации, повечето от които са преправени през 19 век. На върха на сградата е поставена статуята на Архангел Михаил, заобиколен от два ангела. 

shutterstock_555756670

На снимката: църквата отвън /източник: Shutterstock/;


Безспорно най-отличителната характеристика на Сан Микеле е прекрасната му мраморна фасада – един от най-добрите образци на Пизански Романски стил. Високата, тясна фасада се състои от сравнително изчистена долна част,покрита с бели и светлосиви мраморни блоков, над която има четири нива със слепи аркади, две от които заемат свободно стояща лоджия. Триизмерна диамантна форма добавя дълбочина под всяка арка. Централният портал е покрит с класическа архитрава, издълбана със образа на Сан Микеле, който убива дракона, обграден от различни митични същества. Нагоре има малък розов прозорец, ограден от лъвове.

Повечето от колоните имат богато украсен капител с акантови листа (растението меча стъпка), но абакът (плоската част на върха) на всяка от тях носи скулптура на човешка глава, животно или чифт цветя. Над всеки капител, при съединяването на всяка арка, има още една скулптура на подобна тема. Някои от главите са модерни и изобразяват такива фигури като Гарибалди и Виторио Емануеле.

shutterstock_421423930

На снимката: част от фасадата на църквата /източник: Shutterstock/;

Започната през 12-ти век и завършена през 19-ти, правоъгълната камбанарията е включена в южния трансепт. Нейните четири нива имат голям брой прозорци,  внимателно декорирани с пиластри и ломбардски ивици.

Интериорът е слабо осветен и доста скромен в сравнение с богатата фасада, но има и някои забележителни характеристики. Сивата и бяла настилка е средновековният оригинал, както и величествените мраморни колони с коринтски капители. Корабът има две странични пътеки и кулминира в романтична кръгла апсида с три малки прозореца. В апсида над олтара е окачено рисувано дървено разпятие с Дева Мария и Св. Йоан, дело на местен майстор, датиращо от края на 12 век. На гърба на южния страничен кораб има прекрасна статуя на Мадоната (1476г. – 1480г.), направена от Матео Цивитали за фасадата (сега заменена с реплика) след избавлението на Лука от чумата. И накрая, има и бял емайлиран релеф на Мадоната и Детето, приписван на Лука дела Робиа.

shutterstock_462968851

На снимката: интериорът на църквата /източник: Shutterstock/;

Адрес: Piazza San Michele;

Резервирайте своя престой в Лука тук: