Сан Марино

800px-Flag_of_San_Marino.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 61,2 кв.км.


Столица: Сан Марино.

Население: 31, 247 души.

Валута: евро.

Шенгенско пространство: Сан Марино де факто може да се счита за член на Шенген, тъй като няма контрол на границите със страните от Шенген, които го заобикалят.

Държавно устройство: република. Държавни глави са двама двама капита-регенти, които имат равни права и се избират за срок от 6м.

Официални празници:

  • 5 февруари – Ден на Света Агата. Светицата е патрон на държавата. Този ден е национален празник на Сан Марино. На тази дата през 1740г. тогавашния римски папа Климент Дванадесети връща независимостта на на страната.
  • 25 март – Годишнина от Аренгото. Аренгото е висш огран на Републиката. В миналото се е състояло от главите на най-влиятелните семейства. Празникът птбелязва раждането на новия парламент на Сан Марино, надлежно избран от народа през 1906г.
  • 28 юли – Освобождение от фашизма. На този ден се чества годишнината от свалянето на фашистката партия от власт.
  • 3 септември Ден на Сан Марино. На този ден Сан Марино чества своето основаване. Историците смятат, че това е най-старата държава в света. Вярва се, че Сан Марино е основан на 3 септември 301г.

Сан Марино се намира на Апенинския полуостров. Държавата заема възвишението Монте Титано и е заобиколена от всички страни от Италия.

Столица на република Сан Марино е едноименният град. В него има няколко места, които си заслужава да разгледате. По протежението на планината се издигат три крепости. Най-старата и вмушителна от тях е крепостта Гуаита. Построена е през 10 век и известно време е служела като затвор. Другите две крепости, построени по-късно, са Де ла Фрата и Монтале. В града има няколко красиви храма – базиликата на Светеца, църквите „Св.Петър” и  „Сан Франческо”. На главния площад – Пиаца де ла Либерта, се намира основната сградата на основната държавна институция – парламента. Навсякъде из центъра на Сан Маринов се усеща атмосферата на Средновековието. Градът е запазил многобройни произведения на изкуството. Древни занаяти като каменна резба и керамика се практикуват и до днес.

От центъра на Сан Марино тръгва лифт, който ви отвежда в съседния град Боржо Маджоре. Линията е дълга 1, 5 км. По време на пътуването пред вас ще се открият прекрасни гледки към главния град, докато бавно минавата над покривите на къщите му.

Най-гъсто населен град в Сан Марино е Серавале, а най-голямият е Догана. Те са по-скоро промишлени центрове и не са толков аъвлнуваши като столицата.

Трите крепости на Сан Марино са вдъхновение при притогвянето на едно от традиционните сладки изкушения – т.нар.”Торта на три планини”. Тя се приготвя от вафлени кори, между които се поставят три различни вида крем – орехов, сметанов и шоколадов. Всичко това се залива обилно с натурален шоколад..

Столица на република Сан Марино е едноименният град. Има много причини, поради които трябва да посетите Сан Марино – впечатляващите гледки, приказните замъци, красивите средновековни улици, приятелски настроените хора и вкусната храна са само част от тях. Всички основни забележителности могат да бъдат разгледани в рамките на един ден. Поради тази причина повечето туристи прекарват един ден в града, след което го напускат. Ние обаче горещо препоръчваме да останете и да нощувате в Сан Марино! По този начин автоматично ще се сдобиете с едно от най-омагьосващите места в Европа изцяло за себе си. Така ще имате възможност да се потопите в атмосферата на това място и да се насладите на красивите гледки без тълпите. Магическо!

По протежението на планината се издигат три крепости. Те са символизират независимостта на Сан Марино и неслучайно са изобразени на националното знамето и герба на града. Най-старата и внушителна от тях е крепостта Гуаита. Построена е през 10 век и известно време е служела като затвор. Другите две крепости, построени по-късно, са Де ла Фрата и Монтале. Пътят, който отвежда от първата до втората кула, се нарина “Пътят на вещиците” и е едно от най-красивите места в града. Вървейки към втората кула, задължително се обърнете и се насладете на гледката зад вас.

 

В града има няколко красиви храма – базиликата на Светеца, църквите „Св.Петър” и  „Сан Франческо”.

The Базилика ди Сан Марино е главната църква на град Сан Марино. Посветен е на покровителя на града и държавата Сан Марино. Изградена е в неокласически стил и има веранда от осем коринтски колони. Първоначално на мястото е издигната църква през четвърти век, която също е била посветена на покровителя. Първият документ, потвърждаващ съществуването на църквата, е 530 г. в La Vita di San Severino от Евгипий а другият документ е Пласито Феретрано от 885 г. Първият документ, който пряко се отнася до “Pieve di San Marino” е от 31 юли 1113 г.

В началото на 1800 г. църквата е била в критично състояние, така че през 1807 г. тя е съборена и проектът за изграждането на новата църква е предаден на Болонезе Ахиле Сера. На 24 юли 1825 г. съветът решава да построи нова църква на мястото, където е била старата църква.Строителството започва на 28 юли 1826 г. и е завършено през 1838 г. На 5 февруари 1838 г. църквата е тържествено открита в присъствието на Епископ на Монтефелтро, Криспино Агостинучи и капитан-регент. На 21 юли 1926 г. е издигнат в ранг на Базилика от Пий XI.

Главният площад на града е Пиаца де ла Либерта. На него се намира основната сградата на основната държавна институция – парламента. Тук се провеждат и основните официални събития и фестивали. Ако имате късмет, може да уцелите времето, по което се сменя караулът.

Навсякъде из центъра на Сан Марино се усеща атмосферата на Средновековието. Той е като лабиринт от тесни живописни улички, исторически сгради, ресторанти, кафенета, музеи. Градът е построен на планина, поради което има множество стълбища и проходи.  Сан Марино е запазил многобройни произведения на изкуството. Древни занаяти като каменна резба и керамика се практикуват и до днес.

От центъра на Сан Марино тръгва лифт, който ви отвежда в съседния град Боржо Маджоре. Линията е дълга 1, 5 км. По време на пътуването пред вас ще се открият прекрасни гледки към главния град, докато бавно минавате над покривите на къщите му..

Трите крепости на Сан Марино са вдъхновение при притогвянето на едно от традиционните сладки изкушения – т.нар.”Торта на три планини”. Тя се приготвя от вафлени кори, между които се поставят три различни вида крем – орехов, сметанов и шоколадов. Всичко това се залива обилно с натурален шоколад..