Древна Тира

Древна Тира е античен град, разположен на 10 км. югоизточно от съвременната столица на Санторини – Фира. Намира се върху скалист склон, издигащ се на 350 метра над морското равнище. Градът е бил кръстен на първия си владетел – Тирас и е съществувал от 9 век пр.н.е. до началото на 8 век след н.е.

santorini-ancient-thira-4

Първите разкопки в района на града са извършени през 1895г. от немския археолог Хилер Гаертиген и то на негови лични разноски. Благодарение на неговите усилия и всеотдайност започнало бавното разкриване на града, който в продължение на хилядолетие бил център на живота на острова. Този град достигал дължина не повече от 800м. и 200м. ширина. Постепенно били открити къщи, храмове, монети и други предмети от времето на дорийците чак до времето на римската империя. Частично са запазени и крепостните стени, обхождали в миналото древна Тира. Повечето от останките датират от елиническия период, но има и такива от времето на римляните и византийците. Градът се състоял от една главна улица, пресичана от множество по-малки. Имало е две агори, в пределите на които са намерени останки от няколко гръцки храма. Театър с места за 1 500 зрители е издигнат през 2 век на склона под главната улица. От арката на театъра се разкрива гледка, която обхваща Оя, Фира и разбира се Егейско море. На края на централната улица се издигало светилището на Аполон Карнейски, богът на дорийците.


4360386771_7dd24a5e3e_o

Сред другите сравнително добре запазени постройки са: църквата „Свети Стефан”, теменоса на Артемидорос, гимназията  на юношите и светилището на египетските богове. Църквата „Свети Срефан” е построена през 8 век след н.е. върху останките на раннохристиянска базилика. Поради честите набези на арабитри през този период църквата е построена набързо, а конструкцията й е груба и недоизпипана. Теменосът на Артемидор датира от 3 век пр.н.е. Негов основател е свещеника Артемидор, който следвайки свой сън на преклонна възраст решил да се засели в древна Тира. Поради дейността, която развил във връзка с обогатяването и обновяването на града, бил удостоен с маслинен венец и му било предоставени права на гражданин на Тира. Комплексът е украсен с релефни декорации, олтари, епиграфи и се допълва от портрет на Артемодор, на който е изобразен с венец, а надписът разкрива, че в този момент той изразява желанието си името му да се помни и след смъртта му. Храмът на египетските богове е построен около 3 век пр.н.е. Възприемането на култа към Изида, Анубис и Серапис се свързва с факта, че по това време Санторини е бил морска база на династията на Птолемеите в Египет. Египетските божества се интегрирали в обществени и религиозен живот на жителите на острова.

walking_tours_11

Работно време:

От 1 април до 31 октомври, вторник – неделя, 8:00 – 15:00. Затворен е в понеделник.

Цени:

Нормалният билет е на цена 2 евро, а този с намаление – 1 евро. Намаление ползват: придружаващи родители на образователни посещения от начални училища; придружаващи учители от начални, средни и висши училища. Входът е безплатен за лица под 18г.; гръцки граждани и граждани на други страни-членки на ЕС на възраст над 65г., студенти.

В следните дни входът е безплатен: 6 март, 5 юни, 18 април, 18 май и последния уикенд на месец септември, 27 септември, национални празници, неделите в периода от 1 ноември до 31 март.