Ия е живописно селище, разположено в северозападната част на Санторини. Простира се в продължение на 2 км. по протежението на калдерата и се издига на височина до 100м. над морското равнище. Предлага великолепна гледка към островите Палея и Нео Камени. Известно е като мястото, където можете да наблюдавате най-красивия залез в света.

santorini-9

Ия има типичния островен вид – очарователни бели къщи със сини куполи, криволичещи каменни улици и обляни в слънце веранди. В сравнение с Фира, селището е доста по-спокойно. На входа му има паркинг, на който неговите посетители могат да оставят превозните си средства, след което да се разходят из малките улици, осеяни с таверни, кафенета и сувенирни магазини.


santorini-13

Любуването на красивата природа на Цикладския остров можете да съчетаете с няколкото културни забележителности на Ия. Една от тях е Морският музей на Санторини. Той е открит през 1951г. от Антонис Дарокониас, капитан от търговския флот. Първоначално музеят се е помещавал в имението на дядото на Дароконис, а през 1990г. е преместен в реставрираната къща на капитана. Той представя богата колекция, включваща модели на нови и стари плавателни съдове, ракли, изрисувани на морска тематика, котви, морски диаграми, униформи, снимки и завещания на моряци и др. В библиотеката на музея се съхраняват капитански дневници, навигационни карти, товарни харти и др. Разглеждайки музеят ще откриете значителния принос на капитаните и собствениците на кораби от Санторини към могъществото на гръцкия флот.

1980429_10204997188782220_1742249809424820613_o

Работно време на Морския музей:

Музеят работи всеки ден без вторник от 10:00 – 14:00/17:00 – 20:00.

Цени:

Билетът е на стойност 3 евро.

След приключването на четвъртия кръстоносен поход и превземането на Константинопол от кръстоносците, венецианците насочили вниманието си към Цикладските острови. Водени от търговските си интереси, те поискали от византийците да им предадат островите в Егейско море, който заема важно разположение в морсктие пътища. Остров Санторини бил предаден на венецианския граф Марко Санудо. Венецианските лордове построили 5 замъка на острова, всеки от който имал отделен управител. В най-високата точка в Ия днес личат останките на един от тези замъци – Свети Николас. Някога замъкът бил най-важното укрепление в града. Стените му били стигали до мелниците, използвани за смилане на ечемика, с цел да ги защити. Днес само руини напомнят, че някога на това място се е издигал замък. Той бива разрушен по време на земетресение през 1956г. Сега мястото е придобило популярност като предпочитано за наблюдаване на залеза.

11149697_10204996651168780_2255431095762767680_o

Любителите на слънцето и тюркоазените води не могат да пропуснат плажовете на района на Ия. Те са три, като по-близкият от тях е Ammoudi. Той се намира до пристанището и до него водят 300 стъпала. В западната част на Ия е един от другите плажове – Katharos. Baxedes е главният плаж в северната част на Санторини. Намира се на три километра от Оя. Поради положението си обаче той не е особено предпочитан от плажуващите, защото е изложен на летните западни ветрове.

2

Централно място в Ия е главният площад на града. Там се намира и автобусната спирка, така че ако идвате с автобус именно оттук ще зърнете за първи път калдерата и морския хоризонт. Основната сграда на главняи площад е гръцката ортодоксална църква Панагия. Всъщност на целия остров Санторини има около 350 църкви, от които 90 в Оя. Църквата Панагия е най-старата църква на острова. Построена през 11 век и е типичен пример за църковната архитектурата на Санторини. Отворена е всеки ден за вярващите.

church-oia-santorini-greek-islands-carole-anne-fooks