Вулканът Нея Камени

Нея Камени представлява малък вулканичен остров, намиращ се на около 20 минути пътуване с кораб от Санторини. Думата „камени” е превод от гръцки език означава „изпепелен”. Земята на острова е осеяна с камъни от вулканична лава и е тоипла поради все още продължаващата подземна активност. Островът е само част от огромен подводен вулкан. През 1 400г. преди н.е. той изригва, в резултат на което голяма част от Санторини се срутва в морето. Изследователите вярват, че това е най-мощното вулканично изригване в земаната история. Димът е достигал височина от 36 км.

3965699620_41f95faf64_b

По време на това изригване древният град Акротири е погребан под 40 метра пепел. Образувало се е и цунами с вълни от 200м., което е заличило някое от най-развитите цивилизации в източното средиземноморие и е родило мита за Атлантида. Вероятно това е най-голямото природно бедствие след изчезването на динозаврите. Следи от мощното изригване са открити по цялото източно крайбрежие чак до Египет. Нея Камени е все още действащ вулкан. Последното му изригване е от 1956г. Именно то причинява силното земетресение, което засяга много от постройките на остров Санторини. Кратерът на вулкана се намира на върха на склон. Той представлява дупка, от която излиза дим и се усеща миризма на сяра. Няма катакличната визия, която се свикнали да виждаме до Discovery Channel.


20140503-235417

След като разгледате Нея Камени корабчето, което ви е докарало на острова, ще ви отведе до съседното по-малко островче – Палея Камени. Палея Камени също е вулканичен остров, но е образуван преди Нея Камени. Най-голямата му атракция са горешите извори. Не пропускайте да намажете тялото си с вулканична кал, за която се твърди, че се отразява добре на кожата.

Туристически фирни предлагат различни по маршрут екскурзии до вулкана. Можете да разгледате следния сайт и да изберете предпочитаната от вас: http://www.santorini-volcano-tours.com/en/sea-excursions.