Барселона

Столицата на Каталуния

Герб на града:

coat_of_arms_of_barcelona-svg

Местоположението на града спрямо останалите испански градове можете да видите тук.


Барселона е град в североизточна Испания, столица на автономната област Каталуня и административен център на провинция Барселона. Това е вторият по големина град в Испания и един от най-големите двадесет в Европа.

shutterstock_407568172На снимката: паркът Гюел /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Барселона е основана в средата на II век пр. Хр. от Картаген. Бащата на Ханибал Барка — Хасдрубал е считан от историците за основател на града, като фамилното име Барка е в основата на името на града. По-късно градът става част от Римската империя. След разделянето на империята през 395 г. сл. Хр. на Западна и Източна Римска империи, градът е част от Западната Римска империя. С нахлуването на различни варварски племена през V век сл. Хр. на територията на Иберийския полуостров, градът е владение на остготите и основаното от тях кралство.

В началото на VIII век маврите, съставляващи най-общо казано бербери и араби от Африка, вдъхновени от новата си религия — ислям, нахлуват на територията на Иберийския полуостров. Маври и франки на няколко пъти завладяват Барселона и градът още пази следа от преминаването им в особеностите на по-старата си архитектура. Днес Барселона предлага съчетание между исторически останки от римско време и първокласна съвременна архитектура в комбиниран и готически стил. Велики творци като Пикасо, Миро и Тапиес имат тук собствени музеи. В централната част на града, позната като „Бари Готик“, букв. „Готическият квартал“, са запазени части от оригиналните римски стени редом с готическа архитектура.

shutterstock_580081957(1)На снимката: Саграда Фамилия /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Днес Барселона е един от най-посещаваните градове не само в Европа, но в цял свят въобще. Милиони хора ежегодно идват тук, за да се запознаят с хилядолетната му история, да за се потопят в приказния свят, създаден от гениалния Антонио Гауди, за да изследват модерното изкуство или просто, за да се насладят на слънчевите лъчи.

Дълбок отпечатък върху архитектурата на Барселона оставя Антонио Гауди – един от най-бележитите архитекти на 19 и 20 век. Едни от най-известните му творения са катедралата Саграда Фамилия, паркът Гюел, каса Мила и Каса Батьо /Къщата на костите/. Със своята екстравагантност и нестандартни елементи, присъщи само на гениалната мисъл на Гауди, тези обекти са задължителна спирка за всеки, посетил Барселона.

shutterstock_593988104 shutterstock_97674827На снимката: Каса Батийо /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Един от символите на града е статуята на Колумб. Внушителният монумент се намира в центъра на кръгово кръстовище, разположено в близост до пристанището на града. На върха на 60 метровата колона, украсена с различни орнаменти, е поставена фигурата на самият Колумб, сочещ към морето. Колоната на Христофор Колумб е конструирана за Световното изложение в Барселона през 1888г. Тя е израз на признание към великия мореплавател и е издигната на мястото, където през 1493г. Колумб акостира в Испания след прословутото си пътешествие до Америка.

Хълмът Монтжуик е идеалното място за прекрасна разходка с великолепни гледки. Да се стигне до там е малко по-трудно, затова е по-малко населена от туристи. Не позволявайте обаче това да ви спре. Освен естествената обстановка и грандиозните гледки ще откриете сгради от Олимпийските игри през 1992 г., включително арената Palau Sant Jordi и телекомуникационната кула, проектирана от Сантяго Калатрава. Разходете се през градините Ларибал, проектирани от френския ландшафтен архитект Жан-Клод Николас Форест, посетете детската градина Tres Pins, където растенията се отглеждат за градините и общинските паркове в града. Недалеч се намира бронзовата статуя на италианския поет Данте Алигиери, разположена на площад със същото име. На хълма се намира и интересното етнографско селище Пуебло Еспаньол. Селището представлява миниатюрна версия на Испания. Заема площ от 2 хектара. Разполага с неговите улици, площади, домове и дворци, много точно възпроизвеждащи най-интересните и най-характерните области на тази голяма страна – Каталония, Арагон, Андалусия, Галисия, Кастилия, Балеарските острови, Навара и Естремадура.

shutterstock_610462763На снимката: магическите фонтани на хълма Монтжуик /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Не пропускайте магическите фонтани на хълма Монтжуик! Вечерното шоу на фонтаните на Монтжуик задължително трябва да се види.  Красиви и през деня, те действително стават магически вечерно време. Магическият фонтан е построен през 1929г. от Карлос Буигас във връзка със световното изложение в Барселона. Той се състои от 3 кръга, в които има 3650 отвора, които изтласкват 2600 литра вода всяка секунда.

Не по-малко интересен е вторият връх над Барселона – Тибидабо. Разположен на 512 метра (1680 фута) той предлага едни от най-добрите панорамни гледни над Барселона. На хълма се намира увеселителен парк и църквата на Светото Сърце. Увеселителен парк Тибидабо е неизменна част от каталунската столица от началото на 20ти век, и не бива да се пропуска пътуването си до града на Гауди! 

shutterstock_519341641 shutterstock_660220675На снимките: хълмът Тибидабо /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Когато се уморите от разглеждане на забележителности, разходете се по Рамбла – пъстра пешеходна улица с множество ресторанти, кафенета и магазини. Улицата се простира от Пласа де Каталуня до статуята на Колумб, близо до пристанището. Барселона има по нещо за всеки!

Резервирайте своя престой в Барселона тук:

Places in Барселона

Find More  

Information

Find More