Катедралата на Барселона

Катедралата на Светия Кръст и Света Еулалия, известна още като катедралата на Барселона или Ла Сеу, е седалището на архиепископа на Барселона. Издигната е в периода XIII в. до XV в готически стил. Покривът е забележителен за своите гаргойли, с богата гама животни, както домашни, така и митични.

rsz_shutterstock_328145609На снимката: катедрала /източник: www.shutterstock.com/;

Катедралата е  с височина от 93 метра и ширина от 40 метра. Осмоъгълните камбанарии се издигат на височина от над 50 метра. Построени са между 1386 и 1393г. Шпилът на централната кула се издига на височина от 70 метра. Импозната фасада и шпил на тази внушителна катедрала изглеждат готически, но датират едва от 19 век, когато били пристроени към вече съществуващата сграда от 14-15 век. Катедралата е еднокорабна и разполага с голямо вътрешно пространство, което е прекъснато от пищен хор. Вътрешността на катедралата се осветява от големи стъклени прозорци от 15 век. До хора се намират стълбите, които отвеждат до криптата. Там, в ниски сводести зали под главния олтар, е положен каменния саркофаг на Света Еулалия. – местна девица, мъченица, което е екзекутирана от римляните през 15 век. На 12 февруари градът чества нейния празник.
 
shutterstock_561272209
На снимката: хорът /източник: www.shutterstock.com/;
 
Хорът, за който споменахме, е един от шедьоврите, които могат да бъдат видяни в катедралата. Бяла мраморна преграда изобразява житието на светицата. Скуплтурите са дело на Бартоломе Ордониес и включват красиви резбовани ренесансови тронове. По-късно те са украсени с европейските кралски гербове.
 
shutterstock_385171039
На снимката:част от интериора на катедралата /източник: www.shutterstock.com/;
 
По протежението на кораба има 29 странични параклиса, всеки от които със собствен облик. В дясно от централния вход се намира параклисът Капеля дел Сантисим Саграмент. В него може да видите разпятие с превития Христос, датиращо от 16 век. То някога е украсявало носа на флагмана на Дон Хуан Австрийски в битката при Лепанто. В параклиса  отсрещния ъгъл ще видите огромен мраморен купел и табела, припомняща за покръстването на шест карибски индианци, доведени от Христофор Колумб през 1493г. Друг интересен параклис е първият в ляво от олтара. В него е поставен алабастровия гроб на Рамон д’Ескалес, граф на Барселона, изваян от Антони Канет през 1409г. В параклис 6 има прекрасни изрисувани пана на св.Габриел от 1390г., дело на Люис Бораса. Параклисът Капеля де Сант Бенет е посветена на Бенедиктинския орден. Асансьор пък отвежда посетителите до покрива на катедралата.
 
rsz_shutterstock_561272233
На снимката: криптата  /източник: www.shutterstock.com/;
 
Катедралата е известна с манастира от четиринадесети век, а централният двор е заобиколен от прекрасна готическа портика. Винаги има тринадесет гъски в двора. Всяка гъска представлява една година в живота на мъченица Еулалия. В манастира също има малък музей с ценни богослужебни артефакти.
 
Адрес: Pla de la Seu, s/n, 08002 Barcelona;
 

Резервирайте своя престой в Барселона тук:


Information

Find More