Базиликата на Светото Сърце

Хълмът Тибидабо е едно от най-интересните места за посещение в Барселона. Там се намира църквата на Светото сърце.

Църквата на Светото Сърце на Исус е внушителна сграда, която впечатлява още при пръв поглед. Висока е цели 175 метра, а на върха й, разперила ръце, стои статуя на Исус Христос. Веднага изникват асоциации със статуята на Христос над Рио де Жанейро. Идеята за изграждане на католическа църква на върха на планината Тибидабо се появила в края на 19-ти век сред слухове за изграждането на протестантска църква на това място. Това мотивира т.нар. съвет на католическите рицари да придобият собствеността върху полето и да го предадат на италианския свещеник Дживани Боско през 1886 г., когато той посетил Барселона по покана на Доротеа де Шопетеа, основен покровител на проекта. Оттук възниква идеята за сграда, посветена на Светото сърце на Исус, посвещение, много популярно по онова време благодарение на импулса, даден от папа Лео XIII и последващ в съзвучие с църквата, построена в Рим от самия Боско, както и парижката Сакре Кьор.

shutterstock_519341641На снимката: базиликата /ww.shutterstock.com/


Проектът за изграждане на църквата обаче претърпял значително закъснение главно поради разработването на нов проект за изграждане на астрономическа обсерватория. която в крайна сметка е построена на съседен хълм. И накрая, на 28 декември 1902 г. първият камък е поставен на церемония, председателствана от епископа на Барселона Салвадор Казанас и Паджес .Криптата е построена между 1903 и 1911 г., а основната църква е построена между 1915 и 1951 г. Църквата е осветена от епископ Грегорио Моререго Касаус през 1952 г. Кулите са завършени след това, през 1961 г. На 29 октомври 1961 г. църквата получава титлата на малка базилика от папа Йоан XXIII. Куполът е увенчан с образ на Свещеното Сърце; оригиналната творба е от Фредерик Марес (унищожена през 1936 г.) и заменена през 1950 г. с друга от Жозеп Мирет.

rsz_shutterstock_1007610688На снимката: Светото сърце  /ww.shutterstock.com/

Църквата има няколко тераси, до които може да се изкачите. В долната част на църквата е криптата, имаща квадратна форма, с три апсиди и величествени кули, служеща за основа за горната част на църквата, направена от масивен камък, до която водят две стълбища. Фасада на църквата е направен по такъв начин, че да изглежда, като че ли сградата се стреми нагоре, към небето. Сградата на храма е украсена с величествени статуи на Богородица, Апостолите, а също така покровител на Каталуния.

shutterstock_449918161

shutterstock_660220693На снимката: част от интериора на базиликата /ww.shutterstock.com/

Самата катедрала отвътре е изключително внушаваща-цветна стъклопис, изящни витражи, стенописи. Тук може да видите копие на Черната Мадона (Богородица е черна, в златни одежди) , каквато има в манастира Монсерат. Впечатляваща е гледката, която се разкрива от площадката под църквата. Оттук се вижда целия град и Средиземно море. Църквата е коронована от огромната бронзова статуя на Свещеното сърце, изработена от Жозеп Мирет през 1950 г., замествайки оригинала, направен от Фредерик Марес през 1935 г. и унищожен през следващата година. Изкачването от криптата, преминаващо през църквата и завършващо върху скулптурата, отразява възхода и пречистването на човешкото състояние чрез жертвоприношение и умилостивяване.

 

Information

Find More