Каса Батийо

Каса Батийо е един от най-известните шедьоври на Антонио Гауди, които могат да бъдат видяни в Барселона. Къщата е построена между 1875г. и 1877г. През 1900г. тя става собственост на текстилния индустриалец Жосеп Батийо. Къщата се намирала на най-шикозния барселонски булевард, Паса де Грасия, който бил предпочитан от най-заможните жители.

Собствениците на имоти в този район се надпреварвали кой ще бъде притежател на по-изтънчена постройка. Тъй като Батийо не искал да бъде засенчен от конкуренцията, той възложил работата по обновяването на къщата си не на кого и да е, а на Антонио Гауди. Първоначално Батийо възложил на Гауди да събори постройка и на нейно място да издигне нова. Гауди обаче го убедил да запазят оригиналната къща, но да променят коренно дизайна й. Макар и базирана на предходна структура, Гауди сякаш създава изцяло нова сграда.

shutterstock_593988104На снимката: каса Батийо отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Всеки елемент е наситен със символика. Цялостният екстериор пресъздава победата на Св.Георги, небесният покровител на Каталуния, над дракона. Днес къщата неслучайно е известна още като „къщата на костите”. Причината за това е нестандартната й фасада, наподобяваща човешки скелети. Балконите са във формата на черепи, а поддържащите колони са във формата на кости.  Счита се, че това са останките на жертвите на дракона. Спираловидната кула на покрива символизира мечът на Свети Георги – „Аскалон”, а назъбеният покрив, приличащ на драконови люспи, представлява тялото на победения звяр.

Други интерпретатори обаче виждат не толкова драматична символика във външния вид на сградата. Според тях този вид е повлияят от влечението на Гауди към морския свят. Те разглеждат фасадата като съвкупност от фасади и водорасли. Балконите за тях представляват отворените усти на риби и китове, а островърхите кули на покрива приличат на морски фарове.

shutterstock_211994158На снимката: част от интериора каса Батийо /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Интериорът на Кас Батийо е не по-малко впечатляващ от екстериора й. И тук Гауди избягва правите линии и обръща особено внимание на детайла при изработката на дървените врати, огнищата, цветните прозорци и подове. Къщата има прекрасна вътрешна тераса, а пътят към покрива напомня на изкачване на палубата на кораб.

shutterstock_94171714На снимката: покривът на каса Батийо /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Резервирайте своя престой в Барселона тук:

Information

Find More