Хълмът Монтжуик

Хълмът Монтжуик се намира непосредствено до пристанището на Барселона, издигайки се на 173 м. надморска височина. Днес е превърнат в красив градски парк с множество културни и спортни обекти. Хълмът е посещаван от множество туристи всяка година, привлечени от спиращите дъха гледки и интересните забележителности. Хълмът не винаги е изглеждал така. Напротив, той дълго време е бил пренебрегван от местните. Това притеснение и дори страх, били свързани с факта, че градът често бил атакуван от вражески сили именно от там.

shutterstock_452096098На снимката: част от олимпийския комплекс /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Името “Монтжук” се свърза с термина “mountain of jews”, което е превод означава планина на евреите. Свързва се с факта, че на хълма имало гробище на евреи, датиращо от средновековието. Според други историци, името произлиза от съчетанието “Monte Jovis” и с теорията за съществуващ в миналото на това място римски храм, посветен на бог Юпитер.


След Международното изложение от 1929г. жителите на Барселона рязко променили отношението си към Монтжуик, поставайки началото на развитието на хълма чрез създаването на Парка Монжуик. Когато опасността от неглижиране на хълма надвиснала за втори път над него, друго важно събитието го спасило – Олимпийските игри от 1992г., довели до ново негово преобразяване.

Забележителностите, които Монтжуик предлага днес, могат да се съревновават дори с тези, предлагани от Стария град на Барселона. Голяма част от интереса, който хълмът предизвиква, се свързва с музеите, които се намират там. Сред тях най-интересни са Музеят на националното изкуство на Каталуния и Фондация Миро.

shutterstock_757790002На снимката: испанското селище Пуебло Еспаньол /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Благодарения на развитието, което Монтжуик претърпява във връзка с Международното изложение от 1929г., днес жителите и гостите на Барселона могат да се насладят на тихи и спокойни разходни из неговите красиви градини. Всяка от градините има свой собствен облик. Хълмът Монтджуик е идеалното място за прекрасна разходка с великолепни гледки. Да се стигне до там е малко по-трудно, затова е по-малко населена от туристи. Не позволявайте обаче това да ви спре. Освен естествената обстановка и грандиозните гледки ще откриете сгради от Олимпийските игри през 1992 г., включително арената Palau Sant Jordi и телекомуникационната кула, проектирана от Сантяго Калатрава.

shutterstock_777627652На снимката: градините Мирамар /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Разходете се през градините Ларибал, проектирани от френския ландшафтен архитект Жан-Клод Николас Форест, посетете детската градина Tres Pins, където растенията се отглеждат за градините и общинските паркове в града. Недалеч се намира бронзовата статуя на италианския поет Данте Алигиери, разположена на площад със същото име. На хълма се намира и интересното етнографско селище Пуебло Еспаньол. Селището представлява миниатюрна версия на Испания. Заема площ от 2 хектара. Разполага с неговите улици, площади, домове и дворци, много точно възпроизвеждащи най-интересните и най-характерните области на тази голяма страна – Каталония, Арагон, Андалусия, Галисия, Кастилия, Балеарските острови, Навара и Естремадура.

shutterstock_689872936На снимката:  един от начините да стигнете до Монтжуик е чрез въжена линия /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Не пропускайте магическите фонтани на хълма Монжуик! Вечерното шоу на фонтаните на Монжуик задължително трябва да се види.  Красиви и през деня, те действително стават магически вечерно време. Магическият фонтан е построен през 1929г. от Карлос Буигас във връзка със световното изложение в Барселона. Той се състои от 3 кръга, в които има 3650 отвора, които изтласкват 2600 литра вода всяка секунда.

shutterstock_610462763На снимката: магическите фонтани на хълма Монжуик /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Information

Find More