Паркът Гюел е едно от архитектурните бижута на Барселона и  един от най-впечатляващите обществени паркове в света. Проектиран от от Антонио Гауди по поръчка от испанския индустриален магнат Еузеби Гюел, който е възнамерявал да създаде модерен жилищен комплекс, разположен на един от хълмовете на града, където човек може да избяга от забързаното градско ежедневие и да намери спасение сред природата. Трябвало да бъдат построени над 60 еднофамилни къщи, заобиколени от огромен парк. Планирането и строежът продължават между 1900г. и 1914г. Проектът обаче бил прекалено радикален за времето и и поради това неуспешен. От планираните къщи били построени едва две, в една от които живял самият Гауди. През 1922. Имотът е закупен от градския съвет на Барселона и по-късно е превърнат в обществен парк.

shutterstock_492000748На снимката: паркът Гюел /източник: www.shutterstock.com/

Още с влизането в парка чувството за реалност сякаш изчезва. Човек попада след множество колони във формата на палми, борове, кактуси, каменни късове, превърнати в тераси. Тук е и най-дългата пейка във формата на морска змия. Гауди е бил запален любител на гръцката митология, което обяснява изобилието от гущери и дракони. Огромна терасата, замислена като пазар за обитателите на жилищния комплекс, предлага спираща дъха гледка към града.


Голем гущер, обсипан с множество разноцветни керамични плочици стой  основата и сякаш пази входа към нея. От замислените къщи са построени едва две, но приличат на захарните къщички от приказка – с неравни покриви и многоцветни плочки. В едната от тях в продължение на 10 години е живял самият Гауди. Сега тя е превърната в музей и в нея могат да се видят различни мебели проектирани от него.

shutterstock_525650974На снимката: паркът Гюел /източник: www.shutterstock.com/

Резервирайте своя престой в Барселона тук:

Information

Find More