Дворецът Алказар

Алказар е средновековен дворец, чието име се свързва с арабската дума за „дворец”. Първоначално е построен като резиденция за халифатите на Кордоба, но в последствие се превръща в дом на християнски монарси. През 1236г., по време на Реконкистата, Кордоба е завладяна от християнските войски. Дворецът е построен през 1328г. от Алфонсо XI на мястото на старата мавританска крепост. Въпреки че от тази крепост била запазена само малка част, структурата имала ислямски вид, тъй като Алфонсо използвал стила Mudejar. Алказар бил важна крепост по време на испанската гражданска война, при която Хенри IV Кастилски се изправя срещу въстание в подкрепа на неговия млад полубрат Алфонсо. Тогава защитата на двореца била модернизирана, за да може той да устои на обстрела с барут.  Цялата крепост е обградена от масивни стени и четири кули, от които днес са останали три. По това време е построена и главната кула на Алказар, известна днес като „Кулата на Инквизицията.

shutterstock_104669864На снимката: дворецът и неговите градини /източник на снимката: www.shutterstock.com/

По-късно Изабела I Кастилска и Фернандо II Арагонски използват двореца като опорна точка за нападението си над Гранада, последната мавританска твърдина на Иберийския полуостров. Освен това през 1482г. трибуналите на Испанската Инквизиция започнали да използват Алказар за свое седалище. Много от залите му, сред тях и Арабските бани, били превърнати в зали за мъчения и разпити. Друг интересен факт относно двореца е, че именно тук през 1492г. Изабела Кастилска посреща Христофор Колумб преди пътуването му към Новия свят.


След тези събития, функциите на Алказар са далеч по-безславни. През 1810г. той служи като гарнизон за войските на Наполеон, а малко по-късно е превърнат в затвор. Най-накрая испанското правителство го обявява за национален паметник и туристическа атракция през 1950г.

rsz_shutterstock_609620084На снимката: част от градините /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В самата крепост има малко на брой интересни неща, сред които изящен римски саркофази от 3ти век и мозайки от 2ри век. Най-голямата атракция за посетителите безспорно за прекрасните градини. Красивите каменни фонтани, езерата и добре оформените дръвчета са доказателство за опита на маврите в градинарството. Водата се осигурявала първоначално чрез акведукт от Сиена Морена, а по-късно от голямо водно колело на река Гуадалкивир.

Адрес: Calle Caballerizas Reales;

Information

Find More