Гранада

Една арабска приказка

Герб на града:

749px-Escudo_de_Granada2.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, можете на намерите на следния линк.


Гранада е провинция в южна Испания, част от автономна област Андалусия. Граничи с провинциите Кордоба, Хаен, Албасете, Мурсия, Алмерия и Малага, както и със Средиземно море на юг. Гранада е столица на едноименната испанска провинция, която е част от автономната област Андалусия. По население Гранада не е от най-големите испански градове. В централната административна част на града живеят малко над 200 хиляди души, а заедно с населението в предградията, цифрата нараства до около 450 хиляди души. По този показател Гранада е едва на 13-то място сред градовете в Испания. Гранада е разположена на много стратегическо място- само на един час път от крайбрежието на Средиземно море, а от друга страна в полите на планината Сиера Невада. През града преминават четири реки, което допълнително украсява местния пейзаж.

8594370237_cc017f736a_k

Историята на основаването на града трябва да се търси в антични времена, когато през 8-ми век преди Христа, земите около днешния град са били заселени от иберийците. За началното развитие на града несъмнено голямо влияние оказват финикийци, римляни и вестготи. Предполага се, че на мястото на днешна Гранада е имало римско селище, но все още не са открити категорични доказателства в тази насока. Знае се, че в голяма близост до днешния град наистина е имало римски град, носещ името Либерис.  Същинският процес на основаване на град Гранада може би започва с нашествието на арабите на Иберийския полуостров. През 8-ми век арабите завладяват големи части от полуострова. В този период местното юдейско общество основава свое селище на около 20 км. на север от Либерис, като кръщават новия град Гарната или Гарната ал-яхуд /“Гранада на юдеите“/. Самата дума “Гарната” се превежда като „Хълм на странници“. През 1066г. юдейското население било изклано. Именно през 11-ти век в резултат на граждански войни на Арабския халифат бил сложен край. Като последица от това един от арабските генерали създал свое собствено кралство, на което Гарната станало столица. За много кратко време градът се превръща във важен център и започва да се разраства.

granada (1)

В наши дни Гранада е важен туристически център, известен с богата смесица от мюсюлманската, еврейска и християнска архитектура. Една от най-големите забележителности, която може да бъде видяна тук, е дворецът „Алхамбра“- най-добре запазеният пример за архитектура на маврите в Европа. В превод „Алхамбра“ означава „червената крепост“. Този дворцов комплекс се състои от цели шест части- палата Насарите, Дворецът на Карл V, градините Хенералифе, Рауда, Медина и крепостта Алкасаба. Всяка една от тези части е впечатляваща сама по себе си и заслужават да се видят. От крепостта пък се разкрива красива гледка към самия град и особено към „белия квартал“ Албайсин, наречен така най-вече заради цвета на къщите там. Този квартал е включен в списъка на ЮНЕСКО за културното наследство и предлага възможност за приятна разходка сред сгради, построени от маврите. Друга забележителност, която заслужава да видите при посещението си в Гранада, е катедралата на града. Строена почти 200 години, катедралата бива определяна като един от най-големите символи на испанския ренесанс, заедно с двореца Ел Ескориал в Мадрид.

Places in Гранада

Find More  

Information

Find More