Кралският дворец

Противно на очакванията, Кралският дворец не е официалната резиденция на краля на Испания. Негова официална резиденция е друг, по-малкък дворец – Сарзуела, който е разположен в покрайнините на Мадрид.  Въпреки това обаче официални банкети, държавни церемонии и други важни мероприятия се състоят именно в Кралския дворец.

shutterstock_452629831

На снимката: дворецът отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Историята му започва през 10в., когато на неговото място е имало крепост, построена от емира на Кордоба – Мохамед  I. След  превземането на Мадрид от испанския крал Алфонсо Шести, сградата била рядко използвана от кралете на Кастилия. През 1561г. крал Филип Втори превръща Мадрид в столица на Испания и нарежда на мястото на старата крепост да бъде издигнат стария Алказар. На 24 декември 1723г. стария Алказар бива унищожен от жесток пожар. Строителството на нов дворец започва през 1738г. по нареждане на Филип Втори, който искал да построи дворец за Борбонската си династия,  и отнема над 20г. За конструкцията биват използвани само камък и тухли,  без дърво, за да не се повтори съдбата на Алказар. Първият, който използва новия Кралски дворец, е крал Карлос Трети през 1764г.

shutterstock_461856931 shutterstock_462054547На снимката: част от интериора на двореца /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Кралският дворец се разпростира на площ от 135 хиляди кв.м и разполага с 3 418 стаи, което го превръща във втория по големина дворец в Европа след Лувъра в Париж.  Той впечатлява не само с размерите си, но и с изключителното разнообразие от стилове, използвани при декорацията на различните стаи. Няма стая, чийто стил да се повтаря с този на друга стая. Сред най-впечатляващите стаи за посещение са Кралската библиотеката, Оръжейната и Кралската аптека.

Адрес: Calle Bailen;

Information

Find More