Университетът на Саламанка

С близо 800 годишна история, Университетът на Саламанка е най-старият и най-престижният в Испания. В него е учил знаменити личности като Христофор Колумб, Мигел де Унамуно, Игнатий Лойола и др. Основан е през 1134г., но крал Алфонсо IX официално обявява съществуването му през 1218г. През 1254г. папа Александър Четвърти го признава за един от четирите основни световни университета, заедно с тези в Париж, Оксфорд и Болоня.

shutterstock_281061446На снимката: университетът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Понастоящем университет има 16 факултета, повече от 60 катедри и четири основни училища. В него се обучават около 35 000 студенти. Интелектуалният живот е пръснат в множеството сгради, формиращи голям комплекс. Библиотеката на университета е една от значимите в Испания. Тя съхранява над 160 000 тома книги, от които особена ценност са древните книги и най-вече чернови, датиращи от 11 век. Разположена е в разкошна зала, по чиито стени се редуват изящни рафтове от дърворезба.


Най-впечатляваща е фасадата на Ескуелас Майорес – първата готическа сграда на университета, Те с истински шедьовър в стил платереск. Вътре около осъвремененото патио, с мудехарски дървен таван, са разположени старите учебни зали, където са преподавали изтъкнати учени. Красиво резбовано каменно стълбище води го горния етаж, където от остъклено преддверие може да разгледате огромната библиотека. По рафтовете има около 2770 ръкописа, 483 старопечатни книги и 62 000 публикации опреди 19 век.

shutterstock_501324628На снимката: вътрешния двор на университета /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В съседство се намира домът-музей на Мигел де Унамуно, който привлича множество почитатели на творчеството му. Във вътрешния двор на университета има параклис, който може да се похвали с мраморен олтар от 18 в. В него се съхранява тялото на един от изтъкнатите преподавали на университета – Фрай Луис де Леон. Негова статуя е издигната и в самия двор.

Адрес: Patio de Escuelas Mayores 1;