Сан Себастиан

Океанска перла

Герб на града

320px-Escudo_de_Donostia.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Сан Себастиан е сравнително малък испански град, разположен в северната част на страната и на самия полуостров. Някогашното рибарско селце се превръща в пристанище, а днес е процъфтяващ град. Населението на град наброява не повече от 200 хиляди души, като бройката разбира се нараства много през лятото. Нощем сякаш всички тези хора изпълват Стария град, където се смята, че е налице най-голямата концентрация на барове в света. Причината за това е фактът, че градът е основен курортен център заради разположението си на Бискайския залив. Градът предлага доста необикновеното усещане да плуваш и да караш сърф в непосредствена близост до множество исторически забележителности и църкви. А такива забележителности тук не са малко.

shutterstock_138835463На снимката: Сан Себастиан, заснет от хълма Иделго /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Наличието на множество исторически сгради в града се свързва с богатото минало на Сан Себастиан. Историята говори, че по всяка вероятност градът е възникнал около съществувал на това място древен манастир, носил името „Св. Севастиан“. Все пак за официална дата на създаване на града се приема 1180г., когато наварският крал Санчо Мъдрия определя града за главно наварско пристанище.

През 13 век Сан Себастиан претърпява 12 големи пожара. След тях обаче, градът навлиза в етап на развитие, което достига своя връх при управлението на кралица Изабел II.  Тя избира именно него, след като поради здравословните й проблеми нейният лека й препоръчва почивка на кантабрийския морски бряг. Цели 20 години, тя посещава Сан Себастиан всяко лято. Не пропускайте да се разходите из градините на двореца Мирамар – резиденцията, в което е отсядало кралското семейство по време на летните си почивки в Сан Себастиан.През 1863г. кралица Изабел II разрешава старите крепости стени да бъдат разрушение – акт, който благоприятства за разширяването на града. Така през 19 век била изградена хармонична мрежа от улици, простиращи се от стария квартал на юг до покрай Баия де ла Конча на изток и дори отвъд реката на запад.

shutterstock_317270294На снимката: дворецът Мирамар, лятна резиденция на испанското кралско семейство /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Може би най-голямата забележителност на Сан Себастиан е неговият залив, известен като „Ла Конча“ или „Мидата“. По протежение на целия залив са разположения няколко красиви плажа, от които най-известният е плажът „Зуриола“. В центъра на залива е разположен остров Санта Клара. На единия му край е разположен хълмът Игелдо, а от другата страна – хълмът Ургул. В северната част на залива се намира статуята на Христос и замъкът Ла Мота. Доста привлекателен за всички посетители е мостът Мария Кристина, на който може да се види железопътна станция, чийто покрив е изработен по проект на самия Густав Айфел.

Църквата Санта Мария е една от най-емблематичните църкви в Сан Себастиан. Тази църква има значение както за вярващите, така и за атеистите, тъй като се смята, че е важна част от историята на града. Църквата Санта Мария е била първоначално построена в романски стил. По-късно, между 1522г и 1560г., тя бива разширена и са прибавени елементи от готическия и ренесансовия стил. Църквата понася значителни разрушения през 17век, по време на разрушаването на намиращия се близо до нея замък. През 1740г., под надзора на Игнасио де Иберо и Франциско Игнасио де Лизарди, започва работата по реконструкцията й. Именно след реставрационните дейности църквата придобива бароков вид.

shutterstock_565772980На снимката: църквата Санта Мария /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Другият важен храм в града е катедралата “Добрият пастир”. За построяването на катедралата й е използван материал от пясъчниците на връх Игуелдо. Интериорът е наситен от декоративни елементи. В апсидата има четиринадесет витражи, дело на Хуан Батиста Лазаро, които изобразяват дванадесетте апостоли и свещените сърца на Христос и Дева Мария. Два прозореца с рози и фигурите на горгойли правят сградата още по-грандиозна.  Над олтара се издига скулптора на Христо като Добрият пастир. Върху това произведение на изкуството могат да бъдат видяни и фигурите на Девата от Кармен, Свети Антоний,  Света Тереза както и Свещеното сърце. През 1949г. от църква „Добрият пастир” се превръща в катедрала. Петдесет години след това катедралата се сдобива с орган, състоящ се от над десет хиляди тръби и тежащ над хиляда тона, един от най-големите в Европа.

shutterstock_431794456(1)

На снимката: катедралата отвън /източник: www.shutterstock.com/

Една от най-приятните за разходка улички из Стария град е Пасео дел Мулие, намираща се над пристанището. В края й се намира Аквариумът, обновен през 1998г. с подземен стъклен тунел, където може да наблюдавате съвсем отблизо обитателите на морските дълбини. Аквариумът на Сан Себастиан, известен още като „Дворецът на морето” е открит през 1929г. В него се помещава и океанографски музей, който разкрива историята на сложните отношения между човека и морето през вековете, представяйки различни риболовни съоръжения и морски атрефакти. Сградата е проектирана от архитекта Хуан Карлос Герера. Аквариумът представлява едно изключително модерно съоръжение.  Подобно на всички такива съвременни съоръжения, „Дворецът на морето” се състои от огромни водни танкери, съдържащи безброй много морски видове. Той предлага на посетителите подводен тунел с 360 градусова гледка към скатове, акули и други риби, които плуват необезпокоявано край тях. Голяма атракция е скелетът на предпоследния кит, който е бил пленен във водите на Бискайския залив през 1878г.

shutterstock_659297677На снимката: аквариумът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Сан Себастиан бива разделен на стара и нова част от преминаващата през града река Урумея. Именно старата част на града е тази, която привлича множество туристи благодарение на множеството исторически паметници, които могат да се видят тук. Сред тези паметници за отбелязване са църквите Санта Мария и Сан Висенте, манастирът Сан Себастиан и много други.

Резервирайте своя престой в Сан Себастиан тук:

Places in Сан Себастиан

Find More  

Information

Find More