Катедралата "Добрият пастир"

През 1881г. Кралският Орден създава нова енорийска дивизия в Сан Себастиан. Това ново разделение предвиждало създаването на енория, за каквато жители в южната част на града претендирали от години. През август 1887г. градският съвет предоставя земя между реката Урумеа и плажа на Ла Конча, заета от пясъчни дюни и блата, за да построи църквата, на която трябвало да бъде издигната новата енория. До нейното завършване, духовните нужди на местното общество били посрещнати от временна енория, посветена на Свещеното Сърце на Исус. 

shutterstock_431794456(1)

На снимката: катедралата отвън /източник: www.shutterstock.com/


Испанското кралско семейство, които по същото време почивало в града, било поканено да постави основополагащия камък. Това събитие се състояло на 29 септември 1888 г. Кралицата-регент Мария Кристина и децата й, заедно с министри и други официални лица, присъствали на тържествената маса, организирана от епископ  Мариано Мигел Гомез в временната  църква на Свещеното Сърце на Исус. След церемонията кралският антураж се преместил на мястото на новата църква и поставило основополагащия камък, който покрил оловна кутия, в която бяха поставени снимки на папата и кралското семейство и различни монети от времето. Протоколите от церемонията били подписани от малкия крал Алфонсо XIII, който тогава бил една на две години и четири месеца, за което майка му трябвало да помогне. Това е първият подпис на Алфонсо XIII на официален документ.

След само девет години работа (включително почти две, при които работата е спряна поради липса на ресурси и кулата все още не е била покрита), храмът е осветен на 30 юли 1897г. Отново кралското семейство, представено от кралицата-регент Мария Кристина, крал Алфонсо XIII и инфанта Мария Тереза, присъствало на церемония. 

shutterstock_502444348На снимката: интериорът на катедралата /източник: www.shutterstock.com/

Катедралата е дело на баския архитект Мануел де Ечаве. Тя е симетрична, с правоъгълна основа във формата на Латински кръст, три кораба и трансепт. Създадена е по правилата на готическата архитектура. Идеята за заострената й кула, построена от Рамон Колтазар и висока 75 м. е вдъхновена от средновековните крепости във Франция и Германия.  Катедралата е и най-високата сграда в Сан Себастиaн, а внушителната й площ от близо 2000 кв.м. я прави и най-голямата в целия град.

За построяването на катедралата й е използван материал от пясъчниците на връх Игуелдо. Интериорът е наситен от декоративни елементи. В апсидата има четиринадесет витражи, дело на Хуан Батиста Лазаро, които изобразяват дванадесетте апостоли и свещените сърца на Христос и Дева Мария. Два прозореца с рози и фигурите на горгойли правят сградата още по-грандиозна.  Над олтара се издига скулптора на Христо като Добрият пастир. Върху това произведение на изкуството могат да бъдат видяни и фигурите на Девата от Кармен, Свети Антоний,  Света Тереза както и Свещеното сърце. През 1949г. от църква „Добрият пастир” се превръща в катедрала. Петдесет години след това катедралата се сдобива с орган, състоящ се от над десет хиляди тръби и тежащ над хиляда тона, един от най-големите в Европа.

Адрес: Plaza del Buen Pastor;

Information

Find More