Театърът Виктория – Еухения

Разположен в най-централната зона на града, театър Виктория Евгения е една от най-емблематичните сгради в Сан Себастиан. Зареден с история, от откриването му през 1912 г., театърът е роден в историята на основните културни събития в града. Неотдавнашното му обновяване го превърна в иновативно пространство с най-съвременно оборудване и услуги, като същевременно запази своя чар и оригинални характеристики. С 910 места в основното си кино, той има и няколко многоцелеви пространства, подходящи за дейности, свързани с драматичното изкуство.

Сградата, в което се помещава театърът, е построена е по проект на архитекта Франсиско де Уркола и отваря врати през 1912г. Дизайнът е повлиян от стила нео-платереско. Архитект Уркола взема при внимание последните театри, построени през същия период във Виена и Париж. На централната фасада на сградата, над Дорийските врати се че открояват четири групи скулптори, представящи опера, драма, комедия и трагедия.

shutterstock_699063550На снимката: театърът Виктория Евгения /източник: www.shutterstock.com/;


През 90те години били забелязани проблеми по сградата. Някои от съоръженията й били в окаяно състояние и не отговаряли на съвременните изисквания за безопасност, достъп и др. Така през 1995г. било поставено началото на съвместен проект между общинския съвет и министерството на културата за финансирането на реставрацията на сградата. Между 2001г. и 2007г театърът претърпява сериозно реконструкция, изразяваща се в ремонт на покривът, на терасите, на фасадата, преразпределяне на офиси и намаляване на капацитета. Създава се допълнително място за най-съвременната техника. Въпреки това обаче Виктория-Еухения запазва оригиналния си характеристики и чар. През годините именно той е центъра на културния живот в Сан Себастиан. Той служи за място, където се провеждат важни културни събития като филмови и музикални фестивали.

Адрес: Paseo Republica Argentina 2;

Information

Find More