Сантяго де Компостела

По стъпките на свети Яков

Сантяго де Компостела е испански град, разположен в северозападната част на страната, център на автономната област Галисия. Населението на града е не повече от 100 хиляди души, но ако се прибавят и живеещите в предградията, то тогава бройката би се удвоила.

NFront-May06-D6366sAR800

Историята на града ни връща далеч назад във времето. Сантяго де Компостела е бил дълго време част от владенията на Римската империя на Иберийския полуостров. След разпадането обаче на империята, районът около града бил населен от племето суеби. По-късно районът бил включен към епископията на Ирия Флавия, а след това и към владенията на Весготсткото кралство в Испания. Както и почти цяла Испания, така и този район е бил в някакъв допир с арабската култура. Много често в началото на 8-ми век след Христа, районът на Сантяго де Компостела е бил нападан от арабите, преди епископията на Ирия да бъде включена в пределите на Кралство Астурия около средата на същия този век.


През вековете градът се разраства и се слави като много важен християнски център, като дори се определя като трети важен център на християнството след Рим и Йерусалим. Важна роля за това играе една легенда, свързана с личността на Свети Яков. Според тази легенда Свети Яков решил да се върне в Светите земи, след като известно време проповядвал именно в Галисия. В Светите земи обаче той бил обезглавен. Неговите последователи успяват да занесат неговото тяло до Яфа, където с помощта на кораб от камък успели да се върнат в Галисия. Тук те са поискали от местната кралица разрешение да погребат тялото на Свети Яков. Тя решила да ги измами и им казала, че ще им даде своето разрешение, ако успеят да й доведат двойка волове, които тя била оставила в Свещената планина-местна планина, където според легендата живеел дракон. Надеждата на кралицата, че драконът ще убие християните, не се сбъднала, защото при вида на поклонниците и на носения от тях кръст, драконът умрял. Воловете, които те трябвало да вземат, се оказали диви бикове, които кралицата използвала, за да наказва непокорните, но отново при вида на кръста, тези бикове се укротили. Използвайки ги, последователите на Свети Яков отнесли неговото тяло до мястото, където днес се намира градът.

crc4ilmz367940

Мощите на Свети Яков днес се пазят в Катедралата на Сантяго де Компостела- една от големите забележителности на града. Именно тя е и крайната точка на поклонническия маршрут, известен като „Пътят към Сантяго“ или още „Ел Камино“. Този маршрут започва от южна Франция, преминава през Пиринеите, като върви от изток на запад през цяла северна Испания. Общата дължина на маршрута е около 800 километра, като се изминава от хиляди поклонници. Прието е пътят да се изминава пеша, с велосипед или на кон.

Освен катедралата, в Сантяго де Компостела могат да бъдат видяни и още няколко красиви християнски паметници- Църквата „Санта Мария дел Сар“, както и местното Абатство от 16-ти век „Сан Мартин Пинарио“. Старият град на Сантяго де Компостела е включен през 1985г. в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Places in Сантяго де Компостела

Find More  

Information

Find More