Севиля

Перлата на Андалусия

Герб на града

710px-Escudo_de_Sevilla.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта може да видите тук.


Севиля е испански град, разположен в южната част на страната. Градът е столица на автономна област Андалусия и на провинция Севиля. Самият град има население от около 700 хиляди души, като цифрата нараства двойно, ако се прибавят и живеещите в предградията на Севиля. Жителите на града се отдават на фламенко, бикоборство, процесии, фиести и тапас.

rsz_shutterstock_446762533На снимката: дворецът Алказар /www.shutterstock.com/

Историята на града ни връща в римски времена, когато Иберийският полуостров /или поне по-голямата част от него/ е бил под влиянието на Римската империя. Градът е основан първоначално под името Хиспалис, като това име се запазва до 8-ми век, когато е превзет от арабите. Останки от Хиспалис са акведуктът, колонии и статуи на Херкулес и Юлий Цезар на Аламеда. Херкулес е легендарният основател на Севиля, а Юлий Цезар – действителният. През 711г. маврите идват тук и от тази дата името на града е променено на Ишбилия. По време на ислямското присъствие на полуострова, Севиля е била част от Кордобския халифат. По-късно градът се отделя от халифата и придобива някаква независимост от него, но се е намирал все още под контрола на арабите и по-точно на семейство Абадид. Тази самостоятелна форма на съществуване обаче не продължила много време. След 1091г. Севиля е под контрола на Мароканските династии на Алморавиди и Алмохади, като това статукво се запазва до средата на 13-ти век, когато градът бива включен в състава на Кралство Кастилия, ръководено тогава от християнския владетел Фердинанд III. Последвалите времена на Великите географски открития въздействат благоприятно на Севиля, за която започва „златен век“. Атлантическият океан е само на 90 км. по река Гуадалкивир и именно от пристанището на Севиля потеглят Фернандо Магелан и Христофор Колумб. С богатствата, донесени от тях, са построени много от паметниците в града.

rsz_shutterstock_660242293На снимката: площад Испания /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В по-новата история на Севиля има две важни събития – Иберо-американското изложение от 1929г. и Световното изложение от 1992г.

Иберо-американското изложение от 1929 г. е световно изложение, проведено в Севиля от 9 май 1929 г. до 21 юни 1930 г. Държави, представени на изложението са: Португалия, Уругвай, Мексико, Перу, Аржентина, Чили, Република Колумбия, Куба, Венецуела, Доминиканската република, Боливия, Панама, Ел Салвадор, Коста Рика и Еквадор. Всеки испански регион и всяка от провинциите на Андалусия също били представени. Испанският диктатор генерал Мигел Примо де Ривера открил изложението. Целта на изложението била да подобри отношенията между Испания и участващите страни, всички от които имат исторически връзки с Испания чрез колонизация (части от испанска Америка и Съединените щати) или политически съюз (Португалия и бившата й колония Бразилия). Град Севиля се подготвял за изложението в продължение на 19 години. Изложбените сгради са построени в парка Мария Луиза по поречието на река Гуадалкивир. Повечето от сградите са построени, за да останат постоянни след закриването на  изложението. Много от чуждите сгради, включително изложбената сграда на Съединените щати, трябвало да бъдат използвани като консулства след закриването на изложението. Преди откриването на изложението испанското правителство започва модернизация на града, за да се подготви за очакваните тълпи, като построява нови хотели и разширява средновековните улици, за да позволи движението на автомобили. Днес много от павилионите от изложението остават, особено известният Площад Испания, който хроникира всеки от регионите на Испания в керамични провинциални беседки и пейки, както и някои от националните павилиони, които сега са превърнати в консулства. Много от сградите са превърнати в музеи, а павилионът на Аржентина сега е училище за фламенко. Те също са включени в редица филми, сред които Лорънс Арабски, Вятърът и лъвът и Междузвездни войни: Епизод II – Атака на клонингите.

Експо92 било организирано във връзка с честването на 500-годишнината от откриването на Америките от Христофор Колумб (1492-1992 г.). Изложението се състояло от Кралския павилион и петте тематични павилиона – Навигация, Откритие, Природа, Околна среда и Петнадесети век; водещите испански и андалуски павилиони, павилионите на испанските автономни региони, над 100 международни павилиона и множество корпоративни павилиони. Изложбата в Севиля била изложба от нов вид. Изключителното медийно отразяване, заедно със силната подкрепа от страна на частния сектор, невероятното разнообразие от предавания и частичното преобразуване на изложбения обект като технически център (Cartuja 93) преобразили образа на такива изложби

Богатото историческо минало на града допринася и за разнообразния архитектурен облик на града. Фактът, че в различни периоди от време Севиля е била под контрола на мюсюлманите, стои в основата на това днес в града да бъдат видяни множество обекти-символ на мюсюлманската архитектура. Редом до готическите катедрали може да се видят пищни детайли на мюсюлманската архитектура, оформящи интересен архитектурен стил, носещ името Mudejar. Именно в такъв стил е построена и една от големите забележителности на Севиля- замъкът Алказар – майсторско съчетание от мавритански техники и католически символи., съвършен образец на мудехарската архитектура. Друг архитектурен обект на града, който заслужава да бъде посетен, е катедралата на Севиля. Построена в готически стил, постройката е изградена върху съществувала преди това на същото място джамия. Интересни факти съпътстват историята на тази сграда. Част от минаретата на старата джамия дълго време са били запазени, а след това трансформирани в камбанарии. Освен това е известно, че предсмъртното желание на Христофор Колумб е било да бъде погребан именно в катедралата на Севиля. Макар отвън да изглежда невзрачна, вътре катедралата крие множество съкровища.

Резервирайте своя престой в Севиля тук:

Places in Севиля

Find More  

Information

Find More