Дворецът Алказар

Дворецът Алказар е една от най-впечатляващите забележителности на Севиля и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. На мястото на сегашния дворец, някога се е издигала мавърска крепост. Крал Педро I („Жестокият”) започва изграждането на съвременния дворцов комплекс върху нейните развалини. За построяването на Алказар е използван трудът на морилски работници, поради което той се явява един от ярките образци на стила мудехар. По-късно християнските владетели добавят нещо от себе си, допринасяйки за уникалния облик на Алказар. Дворецът и до ден днешен се използва като официална резиденция на испанското кралско семейство по време на визитите му в Севиля.

rsz_shutterstock_446762533На снимката: един от вътрешните дворове на “Алказар” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Входът на двореца е през площад Тринуфор през така наречената Лъвска порта, която лесно може да разпознаете по изобразения с керамични плочки звяр. Оттук  посетителите преминават през различни дворове, всеки от които със свой собствен чар. Има много карти на Алказар, които се предлагат в началото на двореца, при закупуването на билети. Препоръчваме да се възползвате и да си вземете карта, за да си помогнете в навигацията както в двореца, така и в градините, тъй като има много подробности, които не трябва да се пропускат.


Вътрешната част на сградата е организирана около два основни двора – Дворът на девойките и Дворът на куклите. Дворът на девойките се свързва с предание, според което маврите са получавали по 100 девици годишен данък от християнските владетели на Иберия. В центъра му се намира правоъгълен воден басейн, заобиколен от градини. Дворът е използван от режисьора Ридли Скот по време на снимките на Небесно царство, в който той е използван за двора на йерусалимския крал. Вторият етаж на Двора на девойките е изграден по времето на Карл V. При декорацията му се забелязва влиянието на италианския ренесанс, но отново са включени и елементи от стила мудехар. Този двор се е използвал предимно за обществени мероприятия, докато Дворът на куклите за семейни.

shutterstock_418794259На снимката: паркът на “Алказар” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

От стаите в двореца интерес представляват Залата на посланиците, богато декорирана с гипс и мозайка. Също известен като Тронната зала, това е най-важната стая на двореца и е използвана за публични събития и държавни дела. За да влезете в стаята, минавате през великолепна арка, която все още има оригиналните дървени врати, поставени през 1366 г. Стаята е екстравагантно декорирана с красиви керемиди (обикновено мавритански) и великолепен купол от кедрово дърво с изящни резби и геометрични мотиви (звезди, кръгове, сълзи и други форми).

Освен нея известни са и баните на Доня Мария де Падиля. Доня Мария де Падиля била омъжена жена, в която Педро I се влюбил, поради което убил мъжа й. Тя обаче, за да се спаси от домогванията на краля, поляла лицето си с вряла вода и по този начин се обезобразила. Баните в действителност представляват резервоар за дъждовна вода.

rsz_shutterstock_213021358На снимката: част от интериора на “Алказар” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Освен като постройка, дворецът Алказар впечатлява и с разкошния си парк, състоящ се от множество градини във всевъзможни стилове. От тях по-известни са английската градина и градината на поетите. Всички те са оградени от висока и здрава крепостна стена.

Адрес: Patio de Banderas;

Резервирайте своя престой в Севиля тук:

 

Information

Find More