Катедралата на Севиля

Катедралата на Севиля е най-голямата катедрала в Испания. Заемащата внушителната площ от 11 520 кв.м., тя е третата по големина в света след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон. Катедралата е завършена през 16 век и измества Света София (Истанбул), считана до този момент за най-големият религиозен храм. Основите на катедралата са положени през 1402г. на мястото на мавританска джамия. Малко след завоюването на Севиля от Фердинанд III, джамията на Якуб Юсуф е превърната в катедралата на града. Нейната ориентация е променена и пространството е преустроено така, че да задоволи практиките на християнските поклонения. Вътрешното пространство постепенно се разделя на параклиси. Почти цялата източна половина на катедралата е заета от Царския параклис, който ще държи телата на Фердинанд, съпругата му и Алфонсо Мъдрия.

Катедралата в Севиля е построена, за да демонстрира богатството на града, тъй като през годините след Реконкиста градът станал основен търговски център. През юли 1401 градските лидери решили да построят нова катедрала, която да замени голямата джамия. В етапите на планирането й бил направен следният коментар: “Ще имаме църква от такъв вид, че хората, които я виждат, ще мислят, че сме били луди”. Духовници предлагат половината от стипендиите си, за да плащат на архитекти, художници, занаятчии на витражи, зидари, резбари, занаятчии и работници и за покриването на други разходи. Строежът продължава до 1506 г.което е доста постижение предвид размера и готическите подробности. Вероятно е проектирана от френския майстор архитект на катедралата в Руан. Заедно с двореца Алказар и Архивът на индиите, катедралата в Севиля е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО през 1987 г
 

Минарето на джамията било трансформирано в кулата Хиралда, извисяваща се днес на височина от 114м., в която са разположени 22 камбани. До 98 метровата кула има стръмна пътека мюезинът – мюсюлманският викач се изкачва нагоре на кон, за да призове за молитва. Днес посетители се изкачват пеш, но усилието им е възнаградено с прекрасна гледка към Севиля. Към Хиралда и каредралата се влиза през огромно патио с портокалови дървета, обградено от подковообразни арки от двете страни, също останали от джамията.

shutterstock_127626752На снимката: катедралата отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Макар и невзрачна отвън, като изключим кулата Хиралда, катедралата пази множество съкровища. Катедралата е петкорабна. Интериорът й е впечатляващ. В трансепта погледнете нагоре към декоративната каменна зидария на свода, направена след Лисабонското земетресение от 1778г., когато тази част е разрушена и после построена наново.  Ярките витражи отразяват промяната в стиловете – горният ред е готически, а долният е ренесансов. В катедралата има множество цветни прозорци, сводести тавани, красив хор и над 80 параклиса.  Сред най-известните параклиси са Кралския параклис, параклисите на Св.Паел и Св.Антоний, където могат да бъдат видяни чудесни картини на испански творци от 16в., сред които „Видението на Свети Антоний Падуански” от Бартоломе Естебан Мурильо.

shutterstock_34216147

rsz_shutterstock_228946828

Главният купол се издига на 56 м. над централния олтар. Безспорно именно главният олтар е най-впечатляващата част от катедралата. Той представлява изумително произведение на фламандското изкуство, включващо 2.4 тона злато, донесено от Мексико и Перу. Изработен е в продължение на 44г. като първи работа по него е започнал фламандският майстор Пиер Данкарт. Състои се от 36 позлатени панела, които пресъздават сцени от Стария Завет и живота на светците. Зад олтара се намира църковния хор с красиво резбовани тронове от кубински махагон от 15-16 век. Пред олтара се издига статуя на патронната светица на катедрала – Света Мария де ла Седе. В катедрата може да бъде видях и саркофагът на Христофор Колумб, чието тяло е пренесено именно тук от Хавана около 1890г. Саркофагът се поддържа от няколко фигури, символизиращи четирите кралства – Састилия, Леон, Навара и Арагон. Освен саркофагът на великия откривател, в криптата на катедралата са положени и тленните останки на повечето от кралете и кралиците, управлявали през 13в. и 14в.

В ризохранилището се намира смайващата съкровищница на катедралата. Тук могат да бъдат видяни картини на Мурильо, СУрбаран и Гоя /единствените картини на Гоя в Севиля/, сребърни и златни потири, мощехранителници и процесионни кръстове, обсипани със скъпоценни камъни, красив преносим олтар от 12 век и огромна дарохранилница. В тази по-късна част от катедралата се намира и овалната Капитуларната зала.

Адрес:Avenida de la Constitucion;

Резервирайте своя престой в Севиля тук:

Information

Find More