Аделбоден и Блаузее - в сърцето на Бернските Алпи

Аделбоден е прекрасно малко селце, разположено в сърцето на Бернските Апли. Най-известен е със ски курорта Аделбоден-Ленк, който успява да привлече безброй скиори и сноубордисти в региона. Но карането на ски не е единственият начин за забавление тук. 

Как да стигнете до Аделбоден


Както вече споменахме, Аделбоден е разположен в Аплите, така че не е най-лесното място за достигане с обществен транспорт. Ако имате кола, можете лесно да шофирате тук. Това не е място, където автомобилите са забранени, като w някои други.

От друга страна, ако използвате обществен транспорт, трябва да знаете, че в Аделбоден няма жп гара. Най-близката жп гара до Аделбоден е във Фрутиген,селце на около 30 минути път с автобус. Гара Фрутинген е лесно достъпна с влакове от Шпиец и Бриг, които имат директни връзки с повечето големи градове в Швейцария. От Цюрих и Базел отнема около два часа и половина, за да стигнете до селото, но това е най-добрият сценарий. 

Районът на Аделбоден може да се похвали с обширна мрежа от туристически пътеки, до които има достъп както през зимата, така и през лятото. Въпреки че селото и околностите му са по-популярни за туризъм през летните месеци, зимните преходи са също толкова вълнуващи и чудесни за хора, които не са скиори.

Обикалящата пътека до Чентеналп е най-популярната за туризъм в Аделбоден. Това е умерено трудна пътека до ски курорта Чентеналп, където можете да се насладите на красиви гледки, да се полюлеете на гигантската люлка и да опитате местни деликатеси в ресторант на върха на планината. Заслужава да се отбележи, че Чентеналп е достъпен и с кабинков лифт, но пешеходният туризъм там през хипнотизиращата природа на Аделбоден е много по-възнаграждаващ.

Недалеч от Аделбоден се намира Блаузее – едно от най-красивите и известни алписйки езера в Швейцария. За неговата появя съществува красива, но тъжна легена, според която синият цвят на езерото с наситено сините очи на красива девойка, починала от разбито сърце. Синьо е и Синьото езеро /Блаузее/, вечен спомен за любовта на девойката, която продължава и отвъд смъртта. Езерото се намира в средата на малък природен парк.

Благодарение на много специалния си цвят и кристално чистата вода, която извира от подземни извори, Блаузее е едно от най-известните посещаваните езера в Швейцария. Намира се в средата на голям природен парк от 20 хектара с пейзаж, образуван от скална свличане, довело до създаването на езерото.

Езерото и гора очароват местните жители и туристите отдавна. През 1885 г. Блаузее е възхваляван в пътеводител като „бижу на пейзаж, потопен във вълшебна горска самота“. Днес регионът е лесно достъпен, благодарение на пешеходни пътеки, места за пикник и места за огньове. Непосредствено на брега на езерото има хотел със СПА център, а до него има успешна органична пъстървова ферма.