Лугано

Герб на Лугано

474px-Lugano-coat_of_arms.svg

Местоположението на града спрямо останалите европейски градове може да видите тук.


Лугано е пленителен швейцарски град, намиращ се в италоговорящия кантон Тичино, живописно разположен на брега на едноименното езеро. Границата с Италия се намира на няколко километра, което обяснява факта, че Лугано съчетава успешно италианската екзотика и изискаността на западноевропейската култура. Това е най-южно разположеният град в Швейцария. Езерото Лугано, на което е разположен градът, се намира между други две известни езера – Маджоре и Комо. 63% от водната му площ влиза в пределите на Швейцария, а останалите 37% – в тази на Италия. През лятото температурата на водата варира между 19 и 24 градуса.

DSC07316История

Бреговете на езерото Лугано са били заселени за първи път още през Каменната ера. За това свидетелстват множество останки, намерени в границите на днешния град. Етруски паметници, съдове, келтски накити и други предмети свидетелстват за отминалите цивилизации, населявали това място. Първият официален документ, в който се споменава за селище на езерото, датира от 724г. Той представлява документ, по силата на който тогавашния лонгобардски крал отстъпва различни активи, разположени в Лугано на църквата свети Карпофор.

По време на битките между Гвелфи и Гибелини и новите спорове между Комо и Милано през 14-ти и 15-ти век, Лугано е сцена на сблъсъци между противоположни сили. През 1513 г. Швейцария налага своята власт над територията на Лугано Това продължава до 1798 г., когато Наполеон завоювал старата швейцарска конфедерация и създал Хелветската република. Така Лугано се превръща в център на едноименния кантон, който имал ограничена самостоятелност и бил ръководен от префекти. След период на германско, а след това отново на френско управление, през 1802г. кантонът е обявен за независим.

DSC07340Днес в Лугано са разположени централите на някои от основните швейцарски банки, както и офиси на множество водещи компании, утвърждавайки града като главен обществен, икономически и културен център в Тичино. Присъствието на тези институции придава на Лугано атмосферата на един космополитен град, което е изненадващо, имайки предвид географската и културна разлика между него и останалите големи градове в Швейцария.

Забележителности

Лугано определено има какво да предложи на своите посетители. Освен живописния пейзаж, тук ще откриете антични църкви, пленителни с архитектурата си вили, интересни музеи и галерии.

DSC00932Исторически погледнато, градът е възникнал върху хълм, издигащ се отвесно на северозападния бряг на езерото. Западната му страна граничи с централната ж.п.гара, а на север и на запад се намира Виа Кантонале, която отделя стария град от финансовия район. Сърцето на днешен Лугано е Пиаца дела Риформа /Piazza della Riforma/, където се издига ренесансовият шедьовър Palazzo Civico, или сградата на Кметството. На североизточния край на площада може да откриете Кантонския музей на изкуството. В него се съхранява впечатляваща експозиция с произведения от 18 и 19 век, дело предимно на артисти от Тичино. В пленителен парк на брега на езерото се намира друг интересен музей – Природонаучният музей на кантона. В него може да се запознаете с историята на кантона посредством диорами на растения и животни, фосили и минерали. Има специална експозиция посветена на диворастящите губи, които заемат важна роля в местната кухня. Сред другите забележителности в парка са Музея на изкуството, където са изложени предимно съвременни автори, както и Конгресният дворец – домакин на различни концерти на открито, изнасяни в неговия амфитеатър, разполагащ с 1 300 места.

DSC00933Една от най-интересните сгради в Лугано е катедралата “Сан Лоренцо”. Построена като средновековна църква, сградата става катедрала през 1888 г. Най-впечатляваща е фасадата й, направена от бял камък и мрамор и разделена на три сектора. Четири колони поддържат антаблемана (горната част на фасадата, над капителите). На него има 17 фигури, сред които библейски герои, а между портите, в квадратни рамки са бюстовете на четиримата евангелисти и на кралете Давид и Соломон. Катедралата е смесица между готически и бароков стил.

DSC07347 DSC07348На 10 минути пеш на юг по Виа Наса се издига църквата “Санта Мария дели Анджоли”, също отличаваща се с изключителен изрисуван интериор. Най-голям интерес предизвикват фреските, изобразяващи Страстите Христови и Разпятието, нарисувани от Бернадино Луини – ученик на Леонардо да Винчи.

Около Лугано

Лугано е заобиколен от планински масиви със значителна площ. Малко посетители си тръгват без да са направили екскурзия до Монте Бре или Монте Сан Салваторе.

DSC07273Монте Бре е известна като най-слънчевата планина в Швейцария. До нея се стига с фуникуляр на два етапа, който работи целогодишно. До долната станция на фуникуляра се стига с автобусна линия 1 до спирка Касарате-Монте Бре. Може да разнообразите слизането като си вземете велосипед под наем. Друг добър вариант е да се разходите из т.нар. Арт Маршрут, който минава покрай произведения на изкуството на открито.

Фуникулярът до Монте Сан Салваторе работи от средата на март до началото на ноември. От панорамната терата на върха можете да придобиете представа за сложната топография на езерото Лугано. Параклисът е близост до върха е построен през 1705г. с материали, донесени до там от жените от Палацо и Карибиа.

DSC07241