Кантон Берн

Wappen_Bern_matt.svg

Кантон Берн е вторият по големина кантон в Швейцария по отношение на брой на населението, както и на площ. Кантонът Берн граничи с кантоните Юра и Золотурн на север, Ньошател, Фрибур и Во на запад, Вале на юг и Ури, Нидвалден, Обвалден, Люцерн и Ааргау на изток.

В кантона влизат две ясно изразени географски зони: плодородната бернска Мителланд /Bernese Mitelland/, където е разположена столицата, и назъбените планини на Бернското плато, известно още като Оберланд /Bernese Oberland/.


DSC03194

На снимката: долината Лаутербрунен, заснета от Венген;

Бернската Мителланд е архетипът на швейцарския пейзаж – тучни пасища, живописни селца. Простира се от вълнообразните хълмове на Ементал до района на Трите езера /Биел, Муртен и Нюшател/ и планината Юра.

Най-голям брой посетители привлича планинският южен съсед на Бернската Мителланд – Бернското плато. Бернският Оберланд включва едни от най-внушителните върхове в страната – Юнгфрау, Мьонх и Айгер. Със безбройните си пешеходни и велосипедни маршрути, кристално чисти езера, водопади и ски курорти от световна класа, сред които Внген, Мюрен и Гщаад – той е любима дестинацията на почитателите както на летните, така и на зимните спортове. Районът на езерата Тун и Бриенц, разположени около Интерлакен, е идеална отправна точна за опознаването на Бернския Оберланд.Той предлага комбинация от градски чар и природна красота. Наблизо се намира и долината на Лаутербрунен, известна като долината на 72те водопада, сред които внушителните Щаубах и Трюмелбах. В ракона има много добре развита ж.п. мрежа, лифтове и железници, които водят до места със слиращи дъха гледки като Менлихен и  Шилтхорн.

10362814_10203650221068869_3082656685041548673_o

На снимката: замъкът Оберхофен, разположен на езерото Тун;

На ниво кантони главни органи на управление са Съвет на кантона и Парламент на кантона. Големият съвет (на немски Grosser Rat; на френски Grand conseil) е парламентът на кантона Берн. Той се състои от 160 представители, избирани чрез пропорционално представителство за срок от 4 години. Френскo-говорещата част от кантона, Бернска Юра, има гарантирани 12 места, а 3 места са запазени за френскo-говорещото малцинство от двуезичния окръг Биeл.

Изпълнителният съвет (на немски Regierungsrat; на френски Conseil-éxecutif) е правителството на кантона. Състои се от 7 члена, избирани пряко за срок от 4 години. Едно място е запазено за френскo-говорещ гражданин от Бернска Юра.

Кантонът има двуинстанционна съдебна система, състояща се от окръжни съдилища и Върховен съд (на немски Obergericht, на френски Cour suprême). Има и Административен съд (на немски Verwaltungsgericht; на френски Tribunal administratif), както и други специализирани съдилища.

12339493_10206539406576701_8912752042946436842_o

Places in Кантон Берн

Find More