Паркът с мечки, познат още като “Мечата дупка”, е една от най-интересните атракции в Берн. В същото време, това е и една от забележителности на швейцарската столица, предизвикваща противоречиви реакции. Кафявите хищници се свързват с етимологията на града и са се превърнали в негов символ. Според местна легенда през 1191г. основателят на града, херцог Бертолд V фон Церинген, след продължително преследване на мечка, достигнал до красива местност, обградена от три страни от река Ааре. Очарован от природата, херцогът решил да основе там град. Градът нарекъл на животното, което го отвело там. Поради фактът, че именно мечката е символ на Берн, дълго време покрай реката имало дълбока яма, в която живели мечки. Сведенията за наличието на живи мечки датират още от 1513г. От тогава до днес тази традиция е била прекъсвана един единствен път. Това се е случило през 1798г., по време на Наполеоновите войни. Тогава френската войска взела със себе си всички мечки и оставила едно убито мече. Това мече било препарирано и днес може да бъде видяно в Историческия музей на Берн.

shutterstock_505291261

На снимката:”Мечата дупка” /източник: Shutterstock/;


Природозащитниците упорито водили битка против тази традиция и накрая успели да извоюват победа, макар и не категорична. Взема се решение ямата да бъде премахната, а на нейно място е построен красив парк, в който се предполага, че условията за животните са по-добри от предишните. Новият парк е официално открит на 22 октомври 2009г. Мечките сега могат да се разхождат спокойно на площ от 6000 кв.м.

Понастоящем в парка живеят четири мечки, които са семейство. Това са Бьорк, Фин, Урсина и Берна. Бьорк е родена в Дания на 12 декември 2000г. Фин е роден във Финландия на 15 януари 2006г. Двоката има две женски мечета – Урсина и Берна, които са родени през декември 2009г.

Information

Find More