Часовниковата кула

Часовниковата кула е една от емблемите на Берн. Тя се извисява в сърцето на Стария град. Жителите на града назовават кулата с името Цайтглоке. Кулата е издигната като част от западните укрепления на Берн през 1218г.  По това време тя е била обикновена постройка със заоблена форма, която била висока едва 16 метра. С течение на времето Бер и неговите укрепления постепенно се разрастват. В резултат на това разрастване, кулата се озовава вече на втора линия и е надградена със седем метра. за да могат заобикалящите я къщи да бъдат лесно наблюдавани. През средата на 14 век се извършва ново разширяване на крепостните стени. Кулата бил превърната в затвор, в който били държани жени, осъдени за сексуални отношения с духовници. По това време тя получава исе сдобива и с първия си наклонен покрив. През 1405г. свиреп пожар едва не унищожава кулата. Тя е силно засегната и за възстановяването й е отнема много време, средства и усилия.Ремонтът е напълно завършен едва по време на последната й реставрация през 1983г.

DSC05347

Часовникът на кулата е поставен за първи път в началото на 15 век и е представлявал прост астрономически часовник с музикален механизъм, с който се свързва и името на кулата – „звънец на времето”. През 15 век часовниковата кула, заедно с други кули в Берн, биват украсени по бургундско-романска мода. Кулата се сдобива с нови фенер, стълбище и ъглови декорации.


Сегашният външнен вид на часовниковата кула се дължи на реновацията, осъществена през 1770г. Единствените следи от по-ранната история на кулата са късно готическите корнизи под покрива й и стълбищната кула. Конструкцията на кулата може да бъде разделена условно на две части. Първата част е плинт (основа), изработен от алпийски варовик. Втората част е триетажният вал, изработен от варовик.  Освен тях има и таван на два етажа, покрит от червени керемиди и завършващ с шпиц в късно готически стил.

Часовникът на фасадата не е единственият часовник на кулата. Други два часовника има за източната и на западната й фасада. Този на западната фасада е по-интересният от двата. Часовникът е интегриран във фреското на Виктор Зурбек „Началото на времето”. Фреското изобразява Кронос, развял перелинат си, а под циферблата се вижда изгонването на Адам и Ева от Рая.

Часовникът на източната страна има по-сложен механизъм – астрономически и астрологичен. Астрологиченият има формата на астролабия. Той показва датата, месеца, деня от седмицата, положението на слънцето в зодиака, както и фазите на луната.

DSC05346

Кулата има две бронзови камбани. Тази, която бие на всеки кръгъл час не е променяна от 1405г. Тя тежи 1 400 кг. и е с диаметър от 127 см. На камбаната има надпис на латински, който посочва датата – октомври 1405г., и човекът, който е я поставил – Йохан Ребер.  Всеки път, когато камбаната бие, минувачите виждат как позлатена човешка фигура удря по нея с чук. Под голямата камбана стои по-малка. Тя бие на всеки 15 минути. Поставена е на мястото през 1887г.

На всеки час часовникът предлага кратко шоу на гостите и жителите на Берн. Символични и митологични фигури, които го красят обявяват времето. Зрителите наблюдават кукуригането и пляскането на криле на петел и танцът на шест мечока. Над тях фигура на Кронос преобръща пясъчен часовник, а лъв кима колкото пъти е часът.

Вътрешността на кулата се е променяна в съответствие с различните й функции през вековете – от отбранителна кула, през затвор, до часовникова кула. Отбранителната кула от 13 век не била нищо повече от кухи стени. През 14 век тя е преустроена в четириетажна конструкция. Стаите, намиращи се над часовниковия механизъм, били използвани от градската администрация като склад, архив и дори за подслон при въздушни нападения. Днес вътрешността е достъпна само за поддръжка и при провежданите в нея обиколки с гид.

Information

Find More