Федералният дворец

Федералният дворец на Швейцария е внушителна сграда, издигаща се в центъра на града. В нея заседават ръководните органи на страната – Федералното Събрание и Федералния Съвет. Състои се от централна част (сградата на парламента) и две крила, източно и западно, където се помещават различните министерства и библиотека.

Основната идея, заложена в дизайна на Федералния дворец, е тази за Швейцария. Бундесхаусът изобилства от произведения на изкуството, които пресъздават славното минало на страната. Не случайно значителна част от средствата, предоставени за построяването му, са изразходвани именно за неговата декорация.

7107148949_560a5c27e5_k


На снимката: сградата на Парламента отвътре.

За най-впечатляваща се смята статуята на трите конфедерации, считани за основатели на швейцарската държава. На 1 август 1291г. представители на кантоните Ури, Швиц и Унтервалд основават Съюз на свободните граждани. Това историческо събитие се случва на поляна в местността Рютли и се счита за началото на Конфедерация Швейцария. Едва ли бихме могли да пропуснете тази статуя. Тя е поставена в широка ниша, на върха на стълбището, което отвежда от вестибюла. Интересен е фактът, че при откриването на сградата през 1902 г. нишата е била празна. Идеята е била на лице, мястото е било подготвено, но самата статуя липсвала. Първоначално нейното изработване било поверено на Херман Балдин, но неговото творение не отговорило на високите изисквания. Въпреки че се опитал да я преправи, като дори се посъветвал с професор по анатомия, w крайна сметка договорът за изработка бил развален. Наследниците на Балдин също срещнали сериозно неодобрение. Последвали много проекти, но всички те били отхвърлени с обяснението, че фигурите, които представяли трите кантона изглеждали или като „оперни певци” или като “главорези от мелодрама”. В крайна сметка статуята е изсечена от скулптура Виберт, ученик на Роден, и е поставена на мястото си през 1914г.

220px-Three_Confederates

На снимката: статуята на трите конфедерации.

Работата по строителството на самата сграда започва през 1852г. Първо е построено западното крило. Източното крило е огледално на западното и е добавено през 1884г. През 1902г. структурата е разширяване до комплекс, състоящ се от три части. През 2004г. е ремонтиран и площадът пред Бундесхаус, който до този момент е използван като паркинг. Той е застлан с гранитни плочи, сред които 26 дюзи, изхвърлящи периодично вода. Новият площад печели две международни награди и бързо се превръща в любимо място на гражданите и гостите на града, особено в горещите летни дни.

Information

Find More