Бриенц е малък курортен град в кантон Берн, в западната част на Швейцария. Историята на Бриенц датира от 1146г., когато за първи път е споменат в исторически документ. Населението на града към края на 2014г. е малко над 3 000 души. Бриенц е разположен е на едноименното езеро, на 80 км. югоизточно от Берн. Езерото Бриенц е един от най-живописните водни басейни на територията на Швейцария. То се намира на запад от град Интерлакен, докато на изток от него се намира друго живописно езеро – Тун.

Както градът, така и езерото са заобиколени от вълшебен планински пейзаж. Гледката е съставена от едни от най-известните алпийки върхове –  върховете Юнгфрау (4158 метра), Мьонх (4099 метра), Айгер (3970 метра). Тук се намират и известните зимни курорти Венген, Мюрен, Щехелберг и Гринделвалд.

shutterstock_303369812


На снимката: езерото Бриенц, заснето от връх Ротхорн /източник: Shutterstock/;

Езерото Бриенц предлага множество възможности за развлечение. Сред тях най-предпочитани са разходките с лодка или кану, Плажуването също е възможно, тъй като лятно време температурата на водата достига до 21 градуса. Езерото се е образувало на 564 метра над морското равнище. Дължината му е около 9 мили, а ширината 1 ½ мили. Максималната дълбочина възлиза на 856 фута, а площта на Бриенц е 11 ½ квадратни мили. Малко необичайно, но езерото Бриенц е бедно на хранителни вещества, поради което риболовът тук не е широко застъпена практика.

DSC00772 DSC00749 DSC00743 - Copy DSC00723 DSC00722

Първото нещо, което безспорно ще ви направи впечатление, докато се приближавате към езерото, е цветът на водата на езерото. Този удивителен тюркоазен цвят на водата на Бриенц често бива сравняван с цвета на плитките карибски плажове. Той се дължи на водите, които идват от близките ледници. В тях има от т.нар.”ледниково брашно” – скални частици, които се превръщат във фин прах в резултат на движението на ледниците. Тези частици се задържат на повърхността на водата и привличат слънцето по начин, който води до изумрудено зеления цвят.

Places in Бриенц

Find More