Гринделвалд се намира в сърцето на Берските Алпи, на 18 км. от Интерлакен. Този малък град лежи в сянката на покритите с ледени шапки Ветерхорн и Шрекхорн, превръщайки се по този начин в любима дестинация на любителите на планини. На надморска височина от 1034 метра и с история от 1146 година, Гринделвалд е заобиколен от тучни зелени пасища, а над него е извисява 3970-метровия Айгер. Градът притежава традиционен швейцарски чар и е предпочитана туристическа дестинация както през зимата, така и през лятото.

DSC07888

Най-известната забележителност в района на Гринделвалд е връх Фърст. Той е известен най-вече като станция на най-старият кабинков лифт в Швейцария и като популярна туристическа зона с езерото Бахалпзее в близост. Седалковият лифт от Гринделвалд до Фърст някога е бил най-дългият в Европа, транспортирайки хора на разстояние от 5 км. Днес капацитетът му е 1200 души на час. Лифтът се състои от три станции – Борт (1570м.), Шрекфелд (1955м.) и Фърст (2168м.). Пътуването до Фърст отнема 25 мин.


DSC07923

Строителството на Firstbahn

През 30те години на 20 век се появили идеи за построяването на железопътна линия до Фърст. Тези идеи така и не били осъществени поради започването на Втората Световна Война. След края на войната, Ludwig von Roll’schen Eisenwerke AG създава един съвсем нов проект – този за седалков лифт. Цената на такава инсталация била далеч по-ниска от тази за която и да било друга известна планинско-железопътна система. Благодарение на хубавото време  основното строителство приключва до края на декември 1946 г. Четвъртият и последен етап завършва на 28 февруари 1947 г.

DSC08049

През 1986 г. е подготвена концепция за развитие на целия район около Фърст. Тя включва обновяване на лифта, тъй като четири основни елемента пораждат необходимост от реконструкция, а именно възрастта на инсталацията, капацитета на пътниците, подобрението на комфорта и недостатъците по маршрута на седалковия лифт. Благодарение на леко променения маршрут и координирано планиране, изграждането на новия лифт стартира на 7 юни 1990 г. с тържествена церемония на междинната станция Борт. Старият седалков лифт продължава да работи безпрепятствено, докато окончателно затворя на 18 август 1991 г. Новият кабинков лифт започна да функционира през ноември 1991 г.

Основни атракции

First Cliff Walk by Tissot

Повечето пристигнали на станцията Фърст /включително и ние/ се насочват най-напред към прословутата площадка First Cliff Walk by Tissot – идеално място за търсачите на силни усещания. Тази конструкция е построена успоредно на скалата, позволявайки на посетителите да се разхождат по тясна и криволичеща платформа, хиляди метра над долината и пасищата. В края на платформата посетителите достигат точка за наблюдение, от която могат да полюбуват на слънчевите склонове на Айгер. Първата разходка по ръба макар и привидно плашеща, предлага великолепен изглед към швейцарските Алпи. Железопътните компании Jungfrau са инвестирали над 1.5 млн. швейцарски франка в този проект, осигурявайки на посетителите както безопасно, така и завладяващо преживяване.

DSC07961 DSC07953 DSC08004 DSC07965

First Flyer /Летецът/

Благодарение на Летецът, посетителите могат да се съревновават с най-бързите птици. Той позволява до 4 души да се движат по дължината на 800-метровия стоманен кабел от от Фърст до Шрекфелд с максимална скорост от 84 километра в час. На някои места те се намират на около 50 метра над алпийските пасища. 

Планинска количка

Спускането е прекалено забавно да се прави само през зимата. Това са си мислели и изобретателите на планинската количка – кръстоска между количка и шейна. С нея мое да се слуснете надолу по планината по почти всеки терен, като е безопасна, удобна и подходяща и за деца с височина от 135 см. Центърът на тежестта е нисък, колелата са с широко отстояние, а хидравличните спирачки гарантират, че можете да поддържате скоростта под контрол на дълги разстояния. Препоръчваме ви три километровия природен път от Шрекфелд до Борт.

DSC07934

Езерото Бахалпзее

Езерото Бахалпзее /Bachalpsee/ пътува по света като пощенска картичка. Въпреки това никоя снимка не може да улови блясъка на езерото. Трябва да отидете там и да го видите сами. Това не изисква много усилия. До езерото може да се стигне от Фърст пеша за по-малко от час.

 Мармотската пътека

Трябва да имате търпение, ако искате да видите мармоти. Ако малките посетители не успеят да ги видят, те могат да се срещнат прецизно издълбани техни реплики, поставени на Мармотската пътека, простираща се от Фърст до Шилт.

DSC07924